Ondernemers optimistisch over een 'bremain': Britten blijven in EU

Een grote meerderheid van de exporterende Nederlandse bedrijven verwacht dat er geen brexit komt. Twee op de drie denken dat de Britten in meerderheid ervoor kiezen om in de EU te blijven, een zogeheten bremain. Dat hebben kredietverzekeraar Atradius en brancheorganisaties Fenedex en EVO onderzocht.

Als er wel een brexit komt, verwacht een derde van de exporteurs negatieve gevolgen. Ze denken dat het zal leiden tot hogere kosten, extra papierwerk en ingewikkelder procedures bij export naar Groot-Brittannië. Ook vrezen ze grote wisselkoersschommelingen.

'Weinig gevolgen'

Daar staat tegenover dat dus twee derde weinig gevolgen verwacht, doordat er dan waarschijnlijk een handelsverdrag zal komen. Met zo'n verdrag zullen de import-tarieven beperkt blijven.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd dat Nederland vorig jaar ruim 20 miljard euro verdiende aan de export naar Groot-Brittannië. Daarmee was die uitvoer goed voor 3 procent van het bruto binnenlands product.

Belangrijker dan België

Wat betreft netto-verdiensten is Groot-Brittannië (20,5 miljard) na Duitsland (42,2 miljard) het belangrijkste exportland voor Nederland, nog voor België (17,9 miljard). De bruto-export naar België is wel groter, maar naar België worden vooral veel producten uitgevoerd. Voor die goederen worden eerst ook veel dingen ingevoerd, zoals grondstoffen en halffabricaten.

De export naar Groot-Brittannië daarentegen bestaat voor een groot deel uit diensten en niet uit producten. Voor die diensten hoeft minder worden geïmporteerd en dus wordt er netto meer aan verdiend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl