De frisdrank-tax in Philadelphia gaat volgend jaar in
NOS Nieuws

Philadelphia eerste grote stad in VS met frisdrank-taks

Philadelphia is de eerste grote stad in Amerika waar een belasting op frisdrank wordt ingevoerd. De gemeenteraad heeft ingestemd met een plan om per liter zo'n 50 dollarcent belasting te heffen.

De enige andere stad in Amerika die een belasting kent op suikerhoudende en light drankjes is Berkeley, in de staat Californië. De afgelopen jaren zijn soortgelijke voorstellen in meer dan dertig steden en staten niet door de gemeenteraad of het parlement gekomen. Ook in Philadelphia mislukten twee eerdere pogingen om een frisdranktaks in te voeren.

Dit keer wist burgemeester Jim Kenney de raad te overtuigen met zijn idee om de geschatte inkomsten van de belasting, ruim 90 miljoen dollar per jaar, te besteden aan peuterspeelzalen, brede scholen en recreatiecentra. Hij noemt dat "een historische investering" voor buurten in de stad en het onderwijssysteem.

Overgewicht

De frisdrankindustrie heeft met een miljoenencampagne nog geprobeerd de belasting in Philadelphia tegen te houden. Waarschijnlijk laten de frisdrankbedrijven het er niet bij zitten en klagen ze de stad aan vanwege haar besluit.

Door frisdrank duurder te maken, moet Philadelphia een gezondere stad worden. Meer dan 68 procent van de volwassenen inwoners en 41 procent van de kinderen hebben overgewicht. De belasting gaat op 1 januari volgend jaar in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl