Noord-Ierland viert feest in Lyon

Noord-Ieren verrassen met zege op Oekraïne

Noord-Ierland heeft in groep C van het EK in Frankrijk voor een verrassing gezorgd door Oekraïne te verslaan. In het Parc Olympique Lyonnais zegevierde de EK-debutant met 2-0.

De eerste helft was er een om snel te vergeten. Oekraïne zette zijn aanvallen buitengewoon omzichtig op, om vervolgens keer op keer de bal weer in te leveren bij de tegenstander. In de lucht waren de Noord-Ieren steevast de baas.

De ploeg van bondscoach Michael O'Neill speelde niet veel beter, maar zorgde wel voor de enige kans van de eerste helft. Bij een corner torende Craig Cathcart hoog boven de Oekraïners uit en kopte de bal net langs de kruising.

Oekraïne was gewaarschuwd, maar net na de rust werd het toch verrast in de lucht. Uit een voorzet van Mike Norwood kopte Gareth McAuley de bal knap in de verre hoek en daarmee had Noord-Ierland zijn eerste goal op een EK gemaakt.

Even voor de treffer had Oekraïne pas z'n eerste kansje gehad (een kopbal van Jevgen Seleznjov die ruim naast ging) maar erna moest het wel vol op de aanval spelen. In een pauze van enkele minuten vanwege een fikse hagelbui kon de te hanteren tactiek bepaald worden.

Die bestond vooral uit het afvuren van afstandsschoten. De elf Noord-Ieren, die zich geposteerd hadden rond het eigen strafschopgebied, lieten zich echter niet meer verrassen.

In de laatste seconde zorgde Niall McGinn met zijn treffer voor de kers op de taart op een avond die de luidkeels zingende fans nooit meer zullen vergeten.