NOS Nieuws

Schippers: goedkoop ADHD-medicijn kan niet blijven

Minister Schippers ziet voorlopig weinig mogelijkheden voor patiënten om een goedkope versie van een ADHD-medicijn te blijven gebruiken. Ze heeft onderzoek laten doen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en die ziet allerlei juridische bezwaren.

Aanleiding voor het onderzoek waren ontwikkelingen rond het ADHD-medicijn Amfexa. Dit middel werd eerst door apothekers samengesteld en dat werd helemaal vergoed vanuit het basispakket.

Maar apothekers mogen geen merkloze versie van het medicijn met de werkzame stof dexamfetamine meer leveren, nu een farmaceut het onder de naam Amfexa heeft laten registreren voor de Nederlandse markt. Dat kost een gemiddelde ADHD-patiënt 75 euro per maand.

Grote schaal

Volgens de Inspectie maakt een klein aantal apotheken 'op grote schaal' dexamfetamine. De IGZ zegt dat die werkwijze door de registratie van Amfexa in strijd is met Europese regels.

De IGZ ziet nog wel enige ruimte voor dexamfetamine met een lagere sterkte dan 5 milligram.

Concurrentie

Schippers wijst er ook op dat inmiddels nog een tweede bedrijf een registratie heeft gekregen van dexamfetamine. "Die tweede aanbieder kan zorgen voor prijsconcurrentie. Dit kan leiden tot prijsverlagingen." Volgens de minister moet de praktijk uitwijzen of de prijzen hierdoor echt omlaag gaan en patiënten zonder bijbetaling dexamfetamine kunnen gebruiken.

Schippers benadrukt dat het maatschappelijk niet is uit te leggen dat de prijs van medicijnen na registratie veel hoger wordt. "De fabrikant is aan zet." De minister wil blijven werken aan een politieke oplossing, eventueel in Europees verband.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl