De politie doet onderzoek op de plek waar Labour-parlementariër Jo Cox werd neergeschoten
NOS Nieuws

Referendumcampagnes stilgelegd na fatale aanval op politicus

In Groot-Brittannië zijn de campagnes over het lidmaatschap van de Europese Unie stilgelegd, nadat een Labour-parlementslid is doodgeschoten. Het slachtoffer is de 41-jarige Jo Cox, die op pad was voor het EU-referendum dat volgende week gehouden wordt.

De dodelijke schiet- en steekpartij vond plaats in de buurt van een bibliotheek in Birstall in het noorden van Engeland. Cox voerde daar campagne tegen een brexit. Ze is in kritieke toestand naar het ziekenhuis van het nabijgelegen Leeds gebracht. Daar is ze overleden.

Zowel het voor- als tegenkamp van een brexit heeft laten weten dat ze de rest van de dag geen campagne voeren. Zo laat premier Cameron weten dat hij vanavond niet bij een bijeenkomst in Gibraltar zal zijn. Het overlijden van Cox is "een tragedie en mijn gedachten zijn bij haar man Brendan en haar twee kinderen", laat hij via Twitter weten.

Labour-leider Jeremy Corbyn reageert geschokt op de aanval op het parlementslid.

Ook voorman Boris Johnson van de voorstanders van een brexit is geschokt. Hij spreekt van "absoluut verschrikkelijk nieuws". Een woordvoerder van het brexit-kamp laat weten dat de campagne is stilgelegd.

Het lijkt erop dat de aanval op parlementslid Cox doelgericht was. Ooggetuigen zeggen tegen Britse media dat de schutter Cox opwachtte voor haar kantoor. Toen ze naar buiten kwam, zou ze van dichtbij zijn beschoten. Ook werd ze gestoken met een mes.

De man zou ook 'Britain First' hebben geroepen, voordat hij wegliep. Britain First is een extreemrechtse beweging in Groot-Brittannië. De politie heeft de schutter, een 52-jarige man, aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl