CIA-directeur John Brennan
NOS Nieuws

CIA-chef: IS stuurt meer aanslagplegers naar Westen

Terreurorganisatie Islamitische Staat beschikt over tienduizenden potentiële strijders wereldwijd, en is druk bezig sympathisanten te trainen voor inzet in het westen. Dat zei CIA-directeur John Brennan tijdens een briefing van een speciale commissie van de Amerikaanse Senaat over de dreiging van het jihadistennetwerk.

IS is nu groter dan het terreurnetwerk al-Qaida van Osama bin Laden op zijn hoogtepunt, aldus Brennan.

Ondanks de successen van de door de VS geleide coalitie in de strijd tegen IS in Syrië en Irak is de slagkracht en het bereik van de terreurorganisatie niet afgenomen. De CIA maakt zich vooral grote zorgen over de sterke groei van IS in Libië, waar zich inmiddels tussen de 5000 en 8000 extremisten bevinden.

Orlando

Volgens Brennan is er geen direct verband ontdekt tussen IS en de aanslag op een homoclub in Orlando, afgelopen zaterdagnacht. De islamitische schutter die 49 bezoekers van de club doodschoot en zelf door de politie werd gedood, zou voor zijn daad trouw hebben gezworen aan IS.

De binnenlandse veiligheidsdienst FBI suggereerde een mogelijk verband tussen de aanslagpleger en IS. Anderen zien de aanslagpleger als een eenling, een 'lone wolf' die sympathiseerde met de extremistische denkbeelden van IS.

Vluchtelingenroute

IS is waarschijnlijk druk bezig om handlangers naar het westen te smokkelen, in de vluchtelingenstroom naar Europa, en ook via legale weg, aldus Brennan.

Juist nu de druk op IS in Syrië en Irak toeneemt, zullen de extremisten hun wereldwijde terreurcampagne intensiveren, analyseert de CIA.

Daarbij kan de organisatie nog altijd over voldoende financiële middelen beschikken. Ondanks gerichte maatregelen van de Westen om de geldstroom naar het IS-kader te blokkeren, vloeien er volgens Brennan maandelijks nog altijd tientallen miljoenen dollars naar het hoofdkwartier in het Syrische Raqqa. Dat geld komt hoofdzakelijk uit de verkoop van ruwe olie en uit belastingopbrengsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl