ANP
NOS Nieuws

Amsterdam gaat huurders financieel bijstaan

Amsterdam komt met een eigen vorm van huursubsidie. Mensen die in verhouding tot hun inkomen veel huur betalen, komen in aanmerking voor huurverlaging. Amsterdam en de woningcorporaties gaan die mensen zelf benaderen, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Naar eigen zeggen is Amsterdam de eerste gemeente die op deze manier lage inkomens ondersteunt. Andere gemeenten kunnen huurders financieel bijstaan, als door huurschulden grote problemen zijn ontstaan. De Amsterdamse regeling moet die problemen juist voorkomen.

Problemen

"Wij gaan ervoor zorgen dat huren dalen voor de mensen die het het hardst nodig hebben", zegt wethouder Laurens Ivens (SP). Steeds meer mensen komen in de problemen door hoge huren, zeggen onder meer de organisatie voor woningcorporaties Aedes en het Nibud.

Amsterdam begint het subsidieproject met het in kaart brengen van huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum èn een huur die ligt boven de grens waarop doorgaans geen huurtoeslag meer wordt gegeven. Die grens ligt globaal rond 600 euro.

De groep die aan deze voorwaarden voldoet, komt volgens de wethouder in aanmerking voor een structurele huurverlaging. Amsterdam voert de regeling gefaseerd in. Over twee jaar moet hij voor de hele doelgroep toegankelijk zijn.

De subsidie wordt bekostigd met geld dat is gereserveerd voor armoedebestrijding. Hoeveel het project gaat kosten, weet de wethouder nog niet. Amsterdam draait de eerste drie jaar op voor de kosten. Woningcorporaties nemen de regeling daarna over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl