Schiphol is een van de twee stations waar het experiment loopt ANP

De NS experimenteert sinds twee maanden met een app die een melding stuurt als je vergeet uit te checken. Dit gebeurt namelijk nog te vaak, zegt NS-woordvoerder Erik Kroeze. In 2014 kostte dit de reiziger bij alle ov-diensten samen 16 miljoen euro

De proef is begonnen met 20 deelnemers, dat zijn er nu 75. Zij kunnen gebruikmaken van de app op Utrecht Centraal en Schiphol Airport. De test loopt tot september. Kroeze benadrukt dat de app in de beginfase verkeert en zegt dat het in ongeveer twintig procent van de gevallen nog niet goed gaat. "Het gaat wel steeds beter", zegt hij.

De testers krijgen nu een herinnering dat ze moeten uitchecken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er met name een melding komt als ze dit zijn vergeten.

Wat er na het experiment gaat gebeuren is nog onduidelijk. Kroeze: "Het kan zijn dat we een losse app gaan maken, het kan zijn dat de functie in de reisplanner komt. Het kan zelfs zo zijn dat we nog voor iets anders kiezen, we weten het nog niet."

Plank in weiland

De app is uiteindelijk bedoeld voor mensen die in- of uitstappen op een kleiner station waar geen poortjes staan. "Het is een beetje zonde om voor elke plank in een weiland een poortje te plaatsen", zegt Kroeze hierover. "Dan zou een berichtje uitkomst kunnen bieden."

Van de mensen die nu meedoen aan de test kan de NS reisgegevens zien. Dat is niet het geval als de functie straks breed wordt uitgerold, zegt Kroeze: "De reizigers krijgt dan een overzicht, wij niet."

STER reclame