Een militair van de coalitie in Aden
NOS NieuwsAangepast

'Oorlog in Jemen praktisch voorbij' voor troepen VAE

Voor de troepen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is de burgeroorlog in Jemen bijna voorbij. De VAE maakt deel uit van een coalitie geleid door Saudi-Arabië die de regering steunt.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE moeten nu politieke stappen worden gezet om de macht te geven aan de Jemenieten in de bevrijde gebieden.

Voorbarig

NOS-correspondent Sander van Hoorn noemt de uitspraken van de minister nogal voorbarig. "De coalitie heeft maar een heel klein stukje van het land in handen. Al-Qaida beheerst een groter deel en een nog groter deel van het land is nog steeds in handen van de Houthi-rebellen", zegt hij.

Ook zijn vredesonderhandelingen tussen de strijdende partijen mislukt.

Klein leger

Maart vorig jaar brak er een burgeroorlog uit in Jemen. Sjiitische Houthi's namen Sanaa in en verjoegen de regering. Het soennitische Saudi-Arabië en de VAE waren bang dat Iran daarachter zat en steunden de regering in zijn pogingen om de Houthi's te verslaan.

Het leger van de VAE in Jemen stelt volgens Van Hoorn niet zoveel voor. "Het is een klein grondleger dat voornamelijk opereert in de gebieden die door de regering gecontroleerd worden."

Gezichtsverlies

De omstreden luchtaanvallen van de coalitie, waarbij veel burgerslachtoffers vallen, gaan gewoon door en de VAE blijft hier aan meedoen. Verder blokkeert de coalitie havens en vliegvelden, waardoor een groot tekort aan voedsel en medische hulpmiddelen is ontstaan. Bij de strijd in Jemen zijn meer dan 6000 slachtoffers gevallen, onder wie veel burgers.

Volgens Van Hoorn probeert de VAE op deze manier zonder gezichtsverlies het strijdtoneel te verlaten. "Ze proberen met mooie praatjes de mensen in de regio te laten geloven dat er iets bereikt is, maar er is niets veranderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl