NOS Nieuws

'Twee keer eindexamen in een jaar'

Er zouden op twee momenten in het jaar eindexamens afgenomen moeten worden. De voorzitter van het College voor toetsen en examens (CvTE) pleit daarvoor.

Pieter Hendrikse van het CvTE stelt voor twee keer in het jaar een volledige examenperiode in te richten. Het past volgens Hendrikse in de trend richting persoonlijk leren. "Leerlingen kunnen zorgvuldiger, rustiger en mogelijk zelfs adequater aan hun examens werken", zegt Hendrikse in het NOS Radio 1 Journaal.

Door twee examenperioden in te richten, kan een leerling ervoor kiezen vakken waar hij of zij beter is eerder af te ronden, zodat de focus daarna op de moeilijkere vakken ligt. Ook kunnen er in de tweede periode vakken op een hoger niveau worden gevolgd en geëxamineerd.

Flexibeler

Organisatorisch ziet Hendrikse ook de uitdaging wel: "Een school staat natuurlijk een beetje op zijn kop in de examenperiode, met gymzalen voor de examens en veel surveillance. Maar als we het onderwijs flexibeler willen maken, is dit een aanpassing die je kunt doen zonder het hele stelsel te veranderen."

Het CvTE houdt de kwaliteit van de examens in de gaten en zorgt voor de logistiek rondom de examens. Het college maakt geen beleid.

Uitslag

Het idee van Hendrikse vindt gehoor bij Paul Rosenmöller van de VO-Raad en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), schrijft Trouw. "Een tweede examenperiode zou een mooie uitwerking zijn van onze oproep om de examenperiode te flexibiliseren", zegt Rosenmöller.

Vandaag krijgen honderdduizenden scholieren te horen of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl