NOS Nieuws

Sanders geeft pas op als hij klaar is met onderhandelen

Sanders: we moeten de partij hervormen

Wanneer geeft hij nou eens op? Steeds meer journalisten, politici en aanhangers van Hillary Clinton wachten op een antwoord van presidentskandidaat Bernie Sanders. Donderdag zet de senator een videoboodschap online waarin hij mogelijk die vraag beantwoordt.

Sanders kan niet meer om de nominatie van Clinton heen. Dat neemt hij de Democratische partij enigszins kwalijk. De senator geeft de vele supergedelegeerden die Hillary Clinton al vanaf het begin steunen, de schuld van zijn verlies en vindt dat de regels in de toekomst moeten worden aangepast.

Sanders doet dan ook vooral nog mee omdat hij invloed op de partij wil uitoefenen en niet omdat hij Clinton wil ondermijnen. En daar neemt hij rustig de tijd voor. Al wekenlang zegt de kandidaat dat hij niet uit de race stapt voor de Democratische conventie, eind juli.

Het is tijd om de Democratische partij drastisch te hervormen.

Bernie Sanders

Toch zijn er wel voortekenen dat de kandidaat langzaamaan afscheid neemt van het campagnecircus. Zo zei hij vorige week na een gesprek met president Obama dat hij Clinton zal helpen om hun gezamenlijke tegenstander, Donald Trump, te verslaan. Ook heeft hij afgelopen week veel medewerkers ontslagen en geen mails meer gestuurd waarin hij kiezers vraagt om geld te doneren voor zijn campagne.

Gisteren, op de dag van de laatste voorverkiezingen, gaf Sanders bovendien geen verkiezingsbijeenkomst. In plaats daarvan was de kandidaat druk aan het lobbyen. Hij had een afspraak met Clinton voor een tête-à-tête, de eerste in maanden, en gaf een ongeplande persconferentie na een ontmoeting met de Democratische minderheidsvoorzitter van de Senaat.

Daarin was hij erg duidelijk. "Het is tijd om de Democratische partij drastisch te hervormen. We hebben een waardig verkiezingsproces nodig. Dat betekent dat we van die supergedelegeerden af moeten. Zij moeten beter luisteren naar wat het volk zegt."

Verder wil Sanders dat mensen zich gemakkelijker als kiezer kunnen registreren.

Sanders wil niet alleen maar hooggeplaatste politici ervan overtuigen dat ze de regels voor de verkiezingen moeten veranderen. Hij probeert ook zijn tegenstander Hillary Clinton onder druk te zetten. De senator wil dat zij enkele van zijn standpunten, zoals een hoger minimumloon en lagere studiekosten, opneemt in haar campagne om zijn aanhang tevreden te stellen.

En zo staat Sanders momenteel met één been in de strijd en één been erbuiten. Amerikaanse media gaan er niet blindelings van uit dat hij morgen definitief uit de race stapt. Adviseurs van Sanders hebben al aangegeven dat ze geen druk voelen om van koers te veranderen en Clinton meteen te steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl