Kinderen spelen bij een smeltende ijsschots op een strand in Groenland
NOS Nieuws

'Abnormaal weer is het nieuwe normaal'

Dit jaar is al de warmste meimaand en het warmste voorjaar ooit gemeten. Ook smolt het zee-ijs rond de noordpool nooit eerder en sneller en viel er in het noordelijk halfrond minder sneeuw dan ooit. En dan zijn we nog niet halverwege het jaar. Wen er maar aan, zegt David Carlson. "Abnormaal is het nieuwe normaal."

Carlson is directeur van het World Climate Research Program van de WMO, de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties. Tot eind vorige eeuw was een nieuw weerrecord nog echt nieuws, zo stelt hij. Maar nu vliegen die records ons met grote frequentie om de oren. Met als gevaar dat mensen er immuun voor raken: weer een natste dag of heetste maand, het zal wel.

De klimaatcijfers van dit jaar zijn alarmerend.

David Carlson, directeur van het World Climate Research Program
David Carlson

Toch is er volgens Carlson reden voor toenemende zorgen. "De klimaatcijfers van dit jaar zijn alarmerend. Vooral de snelle veranderingen in het noordpool-gebied zijn heel zorgelijk. Want die hebben gevolgen voor de hele planeet. De grote vraag is of die veranderingen in het arctische gebied structureel zijn, en of die veranderingen steeds sneller gaan."

Poolijs

De meeste zorgen zijn er over de hoeveelheid noordpoolijs. De verschillen in ijsoppervlakte per jaar en per seizoen zijn in de noordelijke oceaan erg grillig. Niettemin: in mei werd voor de vierde maand op rij een record opgetekend.

Uit satellietbeelden bleek dat er in mei gemiddeld gemeten ongeveer 12 miljoen vierkante kilometer noordpoolijs in zee dreef. Dat is 1,3 miljoen minder dan het gemiddelde tussen 1981 en 2010. En 580.000 vierkante kilometer (pakweg veertien keer het totale oppervlak van Nederland) minder dan het vorige laagste record.

Daarnaast lag er over het hele voorjaar gemeten (maart, april en mei) ook minder sneeuw op het noordelijk halfrond dan ooit eerder gemeten. Los van allerlei andere gevolgen betekent het dat er een kleiner oppervlak aan ijs en sneeuw is dat de zonnestralen terugkaatst. Waardoor de aarde eerder en sneller opwarmt.

De hoeveelheid ijs in het poolgebied was minder dan ooit gemeten tijdens de lentemaanden

Uiteraard zijn de cijfers van NASA een optelsom van alle gegevens en zijn er regionaal grote verschillen. Alaska had een warmere lente dan ooit tevoren, Frankrijk was in mei extreem nat en in grote delen van Finland was het in mei drie tot vijf graden warmer dan normaal.

Maar Nederland kende juist een heel normaal voorjaar. Na een extreem warme winter, dat dan weer wel. Mei was warmer dan gemiddeld, maar april en vooral maart waren een stuk kouder, waardoor de gemiddelde temperatuur over drie maanden gemeten gelijk uitkwam met het langjarig gemiddelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl