De vanmiddag ingegooide busruit in Almere
NOS Nieuws

Weer busruit vernield; chauffeurs Almere staakten uit protest

In Almere hebben buschauffeurs van Connexxion een wilde staking gehouden nadat er vanmiddag weer een ruit van een bus was vernield. Daarbij raakte een passagier lichtgewond.

Chauffeurs van stadsbussen stonden zo'n twee uur stil bij het centraal station. Streekbussen reden wel. De actie van de boze chauffeurs werd beëindigd na de toezegging van Connexxion dat er weer beveiligers meegaan in de bus.

Volgens de politie konden twee mannen in het centrum van de stad niet meer mee met een wegrijdende bus en werden ze boos. Een van hen sloeg een ruit van de bus kapot, waarna ze wegrenden. De politie heeft ze nog niet kunnen oppakken.

Weer busruit vernield in Almere

"Het kan gewoon niet langer zo", zei FNV-kaderlid en Connexxion-chauffeur Bert Groot. "We willen dat het tot de jeugd doordringt dat je van andermans spullen afblijft. Dat je respect hebt voor elkaar," zegt hij. "Het is niet prettig om op de bus te zitten en aldoor te moeten bukken voor stenen."

Een inwoner van Almere is teleurgesteld, maar snapt de actie van de buschauffeurs wel. "We hebben het te danken aan onze medeburgers die dit soort asociale dingen doen. Ze moeten leren zich te gedragen."

Zondag en maandag reden er ook al een tijdje geen bussen, nadat er in de Kruidenwijk in Almere bussen waren bekogeld met stenen. Na die incidenten kondigde de gemeente extra surveillanten en cameratoezicht aan.

Niet alleen in Almere, ook in Haarlem, Utrecht en Zaandam werden de afgelopen tijd bussen bekogeld door jongeren. In Haarlem raakte daarbij een reiziger gewond.

Vorige staking

Vorige maand staakten de chauffeurs in Almere ook. Toen legden ze het werk neer omdat ze meer veiligheidsmaatregelen willen tegen overvallen en zwartrijden. Zo eisen ze veiligheidsschermen in de bus, het afschaffen van contant geld en meer toezicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl