Echtgenote van schutter Orlando mogelijk vervolgd

time icon
AFP

De vrouw van de schutter die afgelopen weekend in de Amerikaanse stad 49 mensen doodschoot, is mogelijk medeverantwoordelijk voor het bloedbad. Volgens Amerikaanse media is justitie een onderzoek naar haar begonnen, omdat ze vooraf zou hebben geweten van de aanslag op homoclub Pulse.

Dat betekent dat de 30-jarige echtgenote van schutter Omar Mateen kan worden aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan de moord op 49 mensen en 53 pogingen tot moord. Het gaat om de huidige echtgenote van de overleden schutter en niet om zijn ex-vrouw.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Echtgenote schutter Orlando mogelijk vervolgd

Justitie heeft een zogenoemde grand jury samengesteld om te kijken of er voldoende grond is voor eventuele vervolging. Deze grand jury bestaat uit een groep burgers, vergelijkbaar met een jury die in een rechtszaak beslist of een verdachte schuldig is.

Munitie gekocht

Gisteravond meldden diverse media dat de echtgenote geprobeerd had de aanslag te voorkomen. Ze probeerde tevergeefs Mateen het plan uit zijn hoofd te praten. NBC News meldde dat de echtgenote erbij was toen hij munitie kocht. Ze zou hem ook eens naar de homoclub hebben gebracht, zodat Mateen het gebouw kon verkennen. 

Een foto die Omar Mateen op de sociaalnetwerksite Myspace zette AFP

De 29-jarige schutter zou Pulse meerdere malen hebben bezocht. Ooggetuigen zeiden tegen de Orlando Sentinel dat hij soms alleen in een hoek van de club zat. "Hij werd wel eens luidruchtig en agressief als hij dronken was", zei een bezoeker van de nachtclub.

In de nacht van zaterdag op zondag stormde Mateen, bewapend met een machinegeweer en een pistool, de homoclub binnen. Hij schoot 49 bezoekers dood, tientallen mensen raakten gewond. Het is de dodelijkste schietpartij uit de recente geschiedenis van de Verenigde Staten die door één persoon is uitgevoerd.

STER Reclame