ANP

Twee mannen uit Arnhem zijn door de rechter veroordeeld voor een poging zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie, meldt Omroep Gelderland.
De mannen van 23 en 18 zouden zich bij Jabhat al-Nusra hebben willen voegen, een islamitische terreurgroep gelieerd aan al-Qaida. De oudste moet drie jaar de gevangenis in, de jongste een jaar minder.

De straf valt lager uit dan de eis van het OM. De aanklager had celstraffen van vier en drie jaar cel geëist. Volgens het Openbaar Ministerie moest er een waarschuwende werking uitgaan van de straf. "Het signaal dat aansluiting bij strijdgroepen strafbaar is en ook tot forse straffen leidt, is hard nodig om beïnvloedbare jongvolwassenen in een kwetsbare positie bij de les te houden."

Iemand ophalen

De twee werden in september vorig jaar aangehouden bij de Turks-Syrische grens. Ze werden al een tijdje door de inlichtingendienst in de gaten gehouden omdat ze radicaliseerden. 

De twee ontkennen dat ze in Turkije waren om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. "Ik wilde iemand ophalen. Ik wilde een helpende hand zijn. Ik heb mijn familie niets verteld", zei een van de twee tijdens het proces. 

De 23-jarige Arnhemmer gaat in hoger beroep. Volgens zijn advocaat is de straf erg hoog en het bewijs erg mager in vergelijking met zaken van andere Syriëgangers. 

STER reclame