De EU wil openheid van grote bedrijven AFP/EPA | bewerking NOS

VVD en PvdA zijn het oneens over een mogelijke belastingverlaging voor het bedrijfsleven. Staatssecretaris Wiebes liet gisteren doorschemeren dat hij overweegt de vennootschapsbelasting iets te verlagen om beter te kunnen concurreren met andere Europese landen. Hij benadrukte dat de belastingen steeds meer worden geharmoniseerd in het kader van de internationale aanpak van belastingontwijking door multinationals.  

VVD-Kamerlid Harbers zei vandaag in de Tweede Kamer dat ook hij voelt voor een lagere vennootschapsbelasting. 

Opbrengst ook naar burgers

Kamerlid Nijboer van coalitiegenoot PvdA ziet daar niets in. "Dat de vennootschapsbelasting omlaag moet als er op grote schaal belasting wordt ontweken en Nederland daarin voorop moet lopen, is niet de redenering van de PvdA." Nijboer vindt dat grote bedrijven "een eerlijk deel" moeten betalen en dat de opbrengsten ook ten goede moeten komen aan het midden- en kleinbedrijf en de burgers.

GroenLinks-woordvoerder Grashoff had geen goed woord over voor de plannen van Wiebes. Hij noemde het onbestaanbaar dat de tarieven omlaag gaan, "terwijl de maatregelen tegen belastingontwijking nog niet zijn ingevoerd". Volgens hem kunnen de tarieven in Ierland beter worden verhoogd dan die in Nederland verlaagd. Ook SP-woordvoerder Merkies was zeer kritisch. "Wat blijft er over van het Europese pakket om belastingontwijking aan te pakken?"

VVD en PvdA botsen over vennootschapsbelasting

Wiebes benadrukte in de Kamer dat een goed vestigingsklimaat voor het bedrijfsleven in het belang van iedereen is. "40 procent van de banen hangt af van internationale ondernemingen en de belastingen spelen daar een rol in, al is het niet de enige rol. Maar als de wereldwijde inning van belastingen verandert, dan moeten we daar op een of andere manier rekening mee houden." 

Hij hoopt op Prinsjesdag met nadere plannen te komen. De staatssecretaris zei wel dat de Nederlandse vennootschapsbelasting ook in de toekomst niet tot de laagste in Europa zal horen. "Nederland zal nooit de discounter van Europa worden." Minister Dijsselbloem verzekerde de Tweede Kamer dat het kabinet niet wil meedoen aan een 'race to the bottom' met steeds lagere tarieven. 

STER reclame