ANP
NOS Nieuws

Ook Jessica Durlacher keert zich af van De Bezige Bij

Het volgende boek van schrijfster Jessica Durlacher verschijnt niet bij uitgeverij De Bezige Bij, maar bij Hollands Diep, meldt NRC. Aanleiding is de uitgave door De Bezige Bij van een boek van de Vlaamse activist en publicist Abou Jahjah, dat in september moet verschijnen.

Eerder deze maand maakte Tommy Wieringa naar aanleiding van die kwestie bekend dat zijn volgende boek bij Hollands Diep verschijnt, de uitgeverij van de voormalige Bezige Bij-directeur Robbert Ammerlaan.

Antisemitisch

De komst van Abou Jahjah naar De Bezige Bij heeft tot een hevige discussie geleid binnen de uitgeverij. Verschillende schrijvers, onder wie naast Durlacher Leon de Winter en Marcel Möring, zijn boos over het plan om Jahjahs pamflet Pleidooi voor radicalisering uit te geven. Abou Jahjah was ooit oprichter en voorman van de actiegroep Arabisch Europese Liga, tegenwoordig is hij onder meer columnist van de Vlaamse krant De Standaard.

Zijn tegenstanders noemen de ideeën van Jahjah antisemitisch en vinden die niet passen bij wat ooit een uitgeverij uit het verzet was.

Durlacher zegt in NRC dat er bij De Bezige Bij niet goed is gereageerd op de controverse. "Er is te veel geprobeerd de kwestie in de doofpot te stoppen." Ze zegt bij de uitgeverij niet meer geïnspireerd aan een nieuw boek te kunnen werken. Of ze in de toekomst ook haar heil zoekt bij een andere uitgever kan ze nu nog niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl