IJsland viert de goal van Birkir Bjarnason (1-1)

IJsland houdt Portugal op gelijkspel

IJsland is het EK in Frankrijk met een klinkend resultaat begonnen. In het Geoffroy Guichard-stadion in Saint-Étienne werd Portugal op 1-1 gehouden.

De debuterende IJslanders toonden geen podiumvrees en gingen de strijd aan met de Portugese sterren. Dit leidde al in de vierde minuut tot een paar kansen voor Ragnar Sigurdsson. Zijn eerste inzet werd gekeerd door Rui Patrício en in de rebound stond de doelman eveneens paraat.

Portugal nam echter snel de regie over. Het kreeg kansen via Nani (kopbal, over) en Cristiano Ronaldo (maaide over de bal heen) en scoorde voor rust een keer. Na een mooie aanval via Vieirinha en André Gomes schoot Nani bij de eerste paal binnen.

Na een rommelig begin van de tweede helft hadden de IJslanders hun zaakjes in de 50ste minuut op orde: Johánn Berg Gudmundsson zette voor op de volledig vrijstaande Birkir Bjarnason, die koeltjes afrondde.

De 20.000 IJslandse fans in het stadion (zo'n 7% van de bevolking) konden hun geluk niet op en gingen nog eens extra achter de ploeg staan. Zij zagen dat de Portugezen weliswaar naarstig op zoek gingen naar de zege, maar dat leidde tot slechts een handvol kansen.

De ietwat tegenvallende Ronaldo had in de slotfase het duel alsnog naar zijn hand kunnen zetten. Zijn kopbal ging echter recht op de doelman af. Datzelfde gold voor de uithaal van Alfred Finnbogason. Hem werd het vergeven.