Moordenaar Frans politie-echtpaar: EK wordt kerkhof

Een screenshot uit de verklaring van Larossi Abballa Reuters

Larossi Abballa, de man die een Franse politiecommandant en zijn vrouw doodde, heeft ook een dreigvideo gemaakt. Daarin kondigt hij aan dat er de komende tijd meer geweld wordt gepleegd. Volgens Abballa wordt het EK voetbal in Frankrijk "een kerkhof".

De video van ruim elf minuten is online gezet door het persbureau van IS, Amaq. Daarin zegt Abballa: "We hebben andere verrassingen voor jullie in petto, voor de Euro (het voetbalkampioenschap), maar daar vertel ik jullie niets over."

Abballa, die door de politie werd gedood, spreekt verschillende keren in de wij-vorm. Mogelijk heeft de dader de video gemaakt nadat hij de politieman en zijn vrouw had gedood. "Wij zullen meedogenloos zijn. En ik was meedogenloos bij die politieman en zijn vrouw."

In buik gestoken

De officier van justitie in Parijs heeft tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat Abballa de 42-jarige politiecommandant gisteravond verschillende keren in zijn buik heeft gestoken.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

25-jarige Franse moslim doodt politiecommandant en diens echtgenoot

De dader zou tegen onderhandelaars van de politie hebben gezegd dat hij gehoor had gegeven aan een oproep van IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi. Die had opgeroepen om ongelovigen en hun gezin thuis te vermoorden.

De politie heeft in het huis een bebloed mes gevonden en een lijst met potentiële slachtoffers, onder wie journalisten, rappers en politiemensen.

Telefoon afgeluisterd

Volgens de officier van justitie werd de 25-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst in de gaten gehouden. Hij zat in 2013 vast omdat hij islamitische militanten hielp om naar Pakistan te gaan. Zijn telefoon werd afgeluisterd tijdens de aanslag op de politiecommandant.

De dader sloot zichzelf op in het huis van de politieman in Magnanville, een dorp op zo'n 60 kilometer ten westen van Parijs. Nadat hij de commandant had gedood, gijzelde hij de partner van de commandant en hun zoontje.

De vrouw werkte als secretaresse bij de politie. Zij werd ook met een mes om het leven gebracht. De politie bestormde vervolgens het huis en schoot Larossi Abballa dood. Het jongetje van 3 bleef ongedeerd.

STER Reclame