AFP
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw tienduizenden op de been tegen Franse arbeidswet

In Parijs is het bij een demonstratie tegen de nieuwe arbeidswet opnieuw tot botsingen gekomen tussen demonstranten en de politie. De Franse ME voerde charges uit en schoot met traangas op demonstranten van wie een deel was vermomd.

Agenten werden bekogeld met flessen en stenen en de politie heeft waterkanonnen ingezet. 41 mensen raakten gewond en 58 relschoppers zijn gearresteerd. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er onder de gewonden 24 politieagenten.

Volgens de vakbonden waren er een miljoen mensen op de been die met ruim 600 bussen uit heel Frankrijk naar Parijs waren gebracht. De autoriteiten hielden het op enkele tienduizenden.

Ook personeel van de Eiffeltoren deed aan de demonstratie mee. Een van de grootste toeristische attractie van Frankrijk daarom bleef vandaag dicht.

Demonstranten en politie op de vuist in Frankrijk

De vakbond CGT had aangekondigd dat dit de grootste demonstratie tegen de nieuwe arbeidswet zou worden, sinds het begin van de protesten in maart.

In de nieuwe wet wordt het makkelijker om mensen te ontslaan, maar ook makkelijker om nieuwe mensen aan nemen.

Senaat

Een andere grote vakbond, de CFDT, steunt de hervormingen. Deze bond verwacht dat de werkloosheid en met name de jeugdwerkloosheid daalt, als de wet wordt ingevoerd. De jeugdwerkloosheid in Frankrijk bedraagt op dit moment 24 procent.

De nieuwe wet is door de Franse Tweede Kamer aangenomen, maar moet in juli nog door de Senaat.

Bij de protesten van de afgelopen weken zijn naar schatting 350 agenten gewond geraakt. Het aantal gewond geraakte demonstranten is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl