Hongarije
NOS Voetbal

Hongarije treedt aan met 40-jarige pyjamaman

Als er een prijs zou zijn voor de minst modebewuste speler van het EK, dan zou Gabor Kiraly hoge ogen gooien.

De Hongaarse doelman heeft er 18 jaar en 10 mislukte kwalificatiecampagnes op moeten wachten, maar vanavond mag hij eindelijk zijn grijze slobberbroek tonen op een eindtoernooi. Tegen Oostenrijk nog wel, een klassieker zoals er maar weinig zijn op de wereld.

EK magazine: Hongarije na 30 jaar weer op het hoogste podium

Eén om precies te zijn. Alleen Argentinië en Uruguay speelden vaker tegen elkaar dan de 136 keer dat Oostenrijk-Hongarije op het affiche stond. De meeste Donauderby's vonden plaats in een ver verleden, in de tijd van het Oostenrijkse Wunderteam. Tussen de wereldoorlogen was dat het beste wat voetbal te bieden had.

Daarna maakten de Magische Magyaren rond sterspeler Ferenc Puskas de dienst uit. Volgens sommige voetbalcritici was de Hongaarse ploeg, en niet het Oranje van 1974, het beste elftal dat nooit wereldkampioen werd.

Ontstaan van de mythe

Gabor Kiraly maakte de gloriejaren van het Hongaarse voetbalelftal niet mee. Maar als hij vanavond aan de aftrap staat in Bordeaux, is hij wel de oudste deelnemer aan een EK voetbal ooit.

Ruim veertig jaar geleden, op 1 april 1976 (geen grap), werd Király geboren in het Hongaarse Szombathelyi op zo'n tien kilometer van de Oostenrijkse grens. Hij begon zijn loopbaan bij Haladas, de club van zijn vader. Daar ontstond de mythe van de grijze keepersbroek. Bij toeval.

Trainingsbeelden van Mr. Jogginghose

Mr. Jogginghose

Hij begon in een zwarte broek, maar op een dag was iemand die broek vergeten mee te nemen. In het grijs won hij vervolgens acht duels op rij. Kiraly heeft hem nooit meer uitgedaan.

Overal waar hij ging, volgde de grijze joggingbroek. Hij speelde in de Duitsland bij Hertha BSC, Bayer Leverkusen en 1860 Munchen. Hij speelde in de Premier League bij Crystal Palace, West Ham United, Aston Villa. Waar Gabor Kiraly ging, ging zijn slobberbroek. Het maakte hem de ultieme cultkeeper.

In Duitsland noemen ze hem Mr. Jogginghose. In Engeland wordt hij de Pyjama Man genoemd. De grijze joggingbroek, altijd een maatje te groot, is het meest zichtbare, maar niet het enige speciale kledingstuk van de bijgelovige doelman.

Nummer 13, zijn geluksnummer

Voor een wedstrijd hijst hij zich eerst in een basketbalhemd met nummer 13, zijn geluksnummer. Daarover draagt hij altijd een t-shirt met de afbeelding van een tijger. En daar gaat nog eens zijn keeperstricot overheen. Als Kiraly naar een uitduel vliegt, stopt hij de kledingstukken in zijn handbagage.

Ooit werd hem gevraagd wat er zou gebeuren als hij een van die kledingstukken zou vergeten. Kiraly antwoordde zonder enige aarzeling: ‘Dat gebeurt niet’.

Oudste spelers op EK 2016

Gábor Király (Hon)40 jaar, 2 maanden en 10 dagen
Shay Given (Ierl)40 jaar, 1 maand en 20 dagen
Gianluigi Buffon (Ita)38 jaar, 4 maanden en 13 dagen

Favoriete tegenstander

Wie hem ziet als een clown met een rare broek, doet Gábor Király ernstig tekort. Kiraly kan namelijk ook buitengewoon goed keepen. Zeker als Oostenrijk de tegenstander is.

Bij zijn debuut in de Hongaarse nationale ploeg op 25 maart 1998 was Oostenrijk ook de tegenstander. Hongarije won met 3-2 en Kiraly stopte een strafschop van de vermaarde Oostenrijkse topscorer Toni Polster.

En of de duvel ermee speelt, acht jaar later deed hij dat opnieuw. Nu stopte hij de Oostenrijker Sanel Kuljic vanaf elf meter. Hongarije won opnieuw, met 1-2. Na al die jaren zit er nog nauwelijks sleet op de doelman, zo bewees hij in de play-offs met Noorwegen. Mede dankzij zijn reddingen kan Hongarije zich na dertig jaar eindelijk weer eens op het hoogste podium laten zien.

Oudste spelers op EK

Lothar Matthäus (Dui)39 jaar, 2 maanden en 30 dagenEK 2000: Duitsland-Portugal (0-3)
Morten Olsen (Den)38 jaar, 10 maanden en 3 dagenEK 1988: Denemarken-Italië (0-2)
Peter Shilton (Eng)38 jaar, 8 maanden en 28 dagenEK 1988: Engeland-Nederland (1-3)

Verbondenheid

Het afgelopen seizoen is de slobberbroek teruggekeerd naar huis. Kiraly speelt weer bij Haladas, de club van zijn jeugd. Daar leerde hij ook de familie Garics kennen. Eerst de vader op het veld in Szombathelyi, daarna de zoon op de internationale velden. Die zoon is morgen zijn opponent bij Oostenrijk. De vader overleed vrijdag na een lang ziekbed. Kiraly schreef een warme steunbetuiging aan de Oostenrijkse international: “Je vader zal voor je duimen dinsdag.”

Oostenrijk en Hongarije, voor even verbonden als in de gouden dagen van de Donaumonarchie. Dankzij die vreemde snuiter in zijn slobberbroek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl