NOS Sport Sport algemeen

Bloedzakken Operación Puerto mogen onderzocht worden

EPA

De 211 bloedzakken die in 2006 zijn aangetroffen bij arts Eufemiano Fuentes mogen opnieuw worden onderzocht. De Spaanse rechter heeft vandaag geoordeeld dat de bloedzakken aan het wereldantidopingagentschap WADA, de internationale wielerunie UCI en de Spaanse antidopingautoriteit overhandigd mogen worden.

De bloedzakken behoren toe aan 23 wielrenners en 12 atleten. "De kans is groot dat de zakken nu alsnog geïdentificeerd worden, want het WADA en de UCI hebben veel vergelijkingsmateriaal", zegt correspondent Edwin Winkels. 

Ivan Basso heeft in het verleden al toegeven dat hij geld heeft overgemaakt aan Fuentes. ANP

'Misschien zijn ze al geïdentificeerd'

De bloedzakken zijn al die jaren bewaard gebleven, omdat de Spaanse justitie niet wist wat er mee moest gebeuren. Het WADA, de UCI en de Spaanse antidopingautoriteit hebben een zaak aangespannen om ze in handen te krijgen. In hoger beroep heeft de rechter met dat verzoek ingestemd. Daartegen is geen beroep meer mogelijk.

"Het schijnt dat justitie destijds wel de zakken heeft kunnen verbinden aan namen van sporters, maar dat is nooit naar buiten gekomen", vertelt Winkels. "Doping stond in 2006 niet in de Spaanse wet en dus konden de sporters niet worden vervolgd. Renners als Alejandro Valverde en Ivan Basso zijn alleen gestraft door hun wielerbonden op basis van indirect bewijs. Via justitie zijn de namen nooit openbaar gemaakt." 

Sporters zullen niet gestraft worden

De verjaringstermijn is inmiddels verlopen, dus er zullen geen sporters meer worden geschorst. "De grote vraag is nu wie er ontsnapt zijn. Wel is duidelijk dat er bij deze zaak geen voetballers betrokken zijn, alleen wielrenners en atleten", zegt Winkels. 

Of het WADA, de UCI en de Spaanse antidopingautoriteit binnenkort met namen zullen komen, is niet helemaal duidelijk. "Ze hebben om de bloedzakken gevraagd, dus ze zullen ze onderzoeken. Maar of de resultaten en de namen van sporters openbaar gemaakt worden, durf ik niet te zeggen. De instanties kunnen dat achterwege laten, omdat de zaak verjaard is", zegt Winkels.

Dopingarts Eufemiano Fuentes in 2013 op weg naar naar de rechtbank van Madrid. ANP

Vrijspraak voor Fuentes

De rechter heeft bovendien Eufemiano Fuentes vrijgesproken van een delict tegen de gezondheid. "Fuentes werkte alleen met bloed en niet met medicijnen. De rechter vindt daarom dat hij de gezondheid van mensen niet in gevaar heeft gebracht", zegt Winkels. "Hij mag nu weer als arts werken."

Destijds stonden dopinggerelateerde activiteiten niet in het wetboek van strafrecht, dus daarvoor kon Fuentes nooit veroordeeld worden.

STER reclame