ANP

De Eindhovense chipfabrikant NXP verkoopt voor 2,4 miljard euro een bedrijfsonderdeel aan een groep Chinese investeerders. Het gaat om de Standard Products-divisie, het onderdeel dat onder meer transistors maakt voor industriële apparatuur, de auto-industrie en consumentenelektronica.

Het is een van de grootste overnames door Chinezen in Nederland. De divisie is goed voor 12 procent van de omzet van NXP.

Het onderdeel gaat verder onder de naam Nexperia en krijgt een eigen hoofdkantoor in Nijmegen. Bij de divisie werken 11.000 mensen. De fabrieken staan in Azië, Duitsland en Groot-Brittannië.

NXP wil zich na de verkoop meer richten op de ontwikkeling van nieuwe technieken.

Chinese overnames

Een van de overnemende partijen is de Chinese investeerder Beijing Jianguang. Die investeerder kocht vorig jaar al van NXP het onderdeel dat signaalversterkers maakt voor 1,6 miljard euro.

China hoopt door dit soort overnames minder afhankelijk te worden van buitenlandse technologie. Er worden steeds meer overnames over de grens gedaan. Chinese bedrijven deden in de eerste vijf maanden van dit jaar voor meer dan 100 miljard euro overnames in het buitenland. Dat is al meer dan er in heel 2015 in het buitenland werd opgekocht.

STER reclame