In Utrecht hebben tientallen brandweermannen actie gevoerd bij de Dom. Ze vroegen zo aandacht voor de moeizame onderhandelingen over een nieuwe pensioenregeling. Er stonden een kleine twintig brandweerauto's bij de Dom en de actievoerders hadden een spandoek uitgerold.

Gisteren voerde de brandweer om dezelfde reden actie in Amsterdam. Volgens de vakcentrale FNV volgen er meer acties als er geen schot komt in de onderhandelingen tussen vakbonden en gemeenten. Waar en wanneer die acties zullen zijn, is nog niet bekend.

Vervroegd pensioen

Vakbonden en gemeenten onderhandelen al een jaar over een nieuwe regeling voor het vervroegd uittreden van brandweerlieden. Het werk op de brandweerwagens geldt als zwaar. Door nieuwe wetgeving was de oude regeling niet langer van kracht.

Vorige week zaten de partijen voor het laatst om de tafel. Volgens de brandweer zijn de partijen formeel nog in overleg en zijn de acties alleen bedoeld om aandacht te vragen.

Jacco Lijffijt van de veiligheidsregio Utrecht: "We geven hiermee blijk van onze onvrede, we hopen dat we er uitkomen met de werkgevers. Op 20 juni gaat het overleg weer verder." Lijffijt is behalve brandweerman ook kaderlid bij de FNV.

STER reclame