Timmermans: brexit is falen hele Europese politiek

EPA

Als de Britten volgende week voor een brexit kiezen, heeft het hele Europese politieke systeem daar schuld aan. Dat zegt de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans tegen de NOS. 

Een brexit betekent volgens hem dat de Britten niet overtuigd zijn van het Europese project. "Dat is de collectieve schuld van alle politici in Europa." Bij een Brits nee "praten we de volgende dag over een boedelscheiding".

Timmermans zegt verder dat "Europa niet gebracht heeft wat de burger ervan had verwacht. De politiek moet wat dat betreft in de spiegel kijken." 

Als iets niet lukte kreeg Europa de schuld van nationale politici. En Europese politici deden steeds grotere beloften. "We moeten ophouden met beloftes doen die we niet kunnen waarmaken."

Campagne

Aan de toon in de campagne stoort hij zich niet. Timmermans is een liefhebber van het politieke debat, waarin het "soms van dik hout zaagt men planken" gaat. 

Hij mist wel een onderwerp in de campagne. Het gaat vooral over economie en immigratie, maar Timmermans wil daar de geopolitiek aan toevoegen. Hij doelt daarbij op de gespannen relatie met Rusland. "Je staat als blok toch iets sterker tegenover Poetin dan als land alleen."

Zonder de Britten zal de EU niet als een kaartenhuis instorten, verwacht de tweede man van de Europese Commissie. "Het is wel het beste als ze blijven. Ik ben namelijk een groot voorstander van euroscepsis, dat houdt je scherp. Als scepsis omslaat in eurofobie werkt dat verlammend. Scepsis is goed voor het debat."

Een eventueel referendum in Nederland over een nexit ziet Timmermans met vertrouwen tegemoet. Strikt formeel gaat de Commissie er niet over, maar "ik denk dat de Nederlandse bevolking, een tikje chagrijnig toch lid wil blijven van de EU. Uiteindelijk weet iedereen aan welke kant de boter op de boterham wordt gesmeerd." 

Timmermans stelt dat de EU nergens meer populair is. "Het vertrouwen is gedurende vele jaren geërodeerd,dat win je niet zomaar even terug."