ANP

Door de komst van nieuwe loterijen zal er meer geld verdeeld kunnen worden onder Nederlandse goede doelen. Dat zegt het Britse bedrijf Lottovate. Vandaag werd bekend dat Lottovate mogelijk een vergunning krijgt voor een goededoelenloterij. Tot nu toe was het aantal vergunningen beperkt tot vier.

"Een groot aantal goededoelenorganisaties kan helaas nog geen aanspraak maken op de nu beschikbare loterijgelden", zegt het bedrijf in een brief aan goede doelen. "De koek kan nu eenmaal maar één keer worden verdeeld. Hoog tijd om die koek flink te laten groeien."

Volgens Lottovate hebben ervaringen in het buitenland aangetoond dat de komst van nieuwe aanbieders op de loterijmarkt tot een groeiende omzet leidt. "Die groei komt direct ten goede aan goede doelen en sportorganisaties."

Bestaande loterijen hebben nog twijfels bij het nut van nog een speler op de markt

Goededoelenloterijen moeten in Nederland verplicht minstens 50 procent van de inleg aan goede doelen geven.

De bestaande loterijen zijn niet blij met mogelijke nieuwkomers. Zij vrezen dat concurrentie van andere bedrijven hun eigen opbrengsten in gevaar brengt.

De Postcode Loterij zegt in een reactie dat het van groot belang is dat nieuwe loterijvergunningen alleen worden gegeven aan non-profitorganisaties. De organisatie zegt dat het huidige stelsel goed werkt. “We hebben in Nederland een uniek loterijstelsel dat zorgt voor grote opbrengsten in de samenleving. Jaarlijks 750 miljoen euro voor goede doelen, cultuur, sport en de staatskas." De Postcode Loterij vindt "dat we daar zuinig op moeten zijn". 

STER reclame