NOS Nieuws

Bonden verheugd over schrappen bezuinigingen

Belangenorganisaties reageren opgetogen op het nieuws dat geplande bezuinigingen van 500 miljoen euro op de langdurige zorg worden geschrapt. Vakcentrale FNV spreekt van geweldig nieuws voor de zorg. "Dit brengt de menselijke maat terug en zorgt voor meer rust voor cliënten en zorgmedewerkers", zegt FNV-bestuurder Han Busker in een reactie.

Ook de ouderenbonden ANBO en Unie KBO zijn blij dat de bezuinigingen niet doorgaan. Volgens ANBO-directeur Liane de Haan stond de langdurige zorg onder te veel druk. "Deze kortingen konden daar niet bovenop komen." Voorzitter Femke Halsema van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is blij "dat het kabinet inziet dat verder bezuinigen op de gehandicaptenzorg niet kan".

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid maakte vanmiddag bekend dat wordt afgezien van de bezuiniging. Dat is mogelijk door meevallers op zijn ministerie en door ruimte in de begroting voor volgend jaar.

De geplande bezuinigingen stuitten op veel kritiek, onder meer van de Algemene Rekenkamer. Die kwam tot de conclusie dat er "onvoldoende onderbouwing en onvoldoende concrete handvatten" waren om de bezuinigingen te realiseren. Ook zorgaanbieders waren kritisch; die vreesden ontslagen en langere wachtlijsten.

Huurtoeslag

Het afblazen van de bezuiniging maakt deel uit van een breder akkoord over de begroting van volgend jaar, waarover de regeringspartijen VVD en PvdA het eens zijn geworden. Zo gaat ook de aangekondigde korting van de huurtoeslag niet door, tot blijdschap van de Woonbond. Volgens een woordvoerder zouden huurders "dubbel gepakt zijn" als de huren volgend jaar stijgen en de huurtoeslag zou dalen. "Dit is goed nieuws", aldus de bond.

Als er 300 miljoen is voor de hele veiligheidsketen, dan is daarvan maar een heel beperkt deel voor de politie.

Gerrit van de Kamp, voorzitter ACP

VVD en PvdA hebben verder afgesproken dat ze ieder 600 miljoen euro mogen investeren in thema's die ze belangrijk vinden. De VVD steekt het geld voor de helft in Defensie en de veiligheidsdiensten. De andere helft is voor politie en justitie.

Politievakbond ACP vindt dat "volstrekt onvoldoende". "Als er 300 miljoen is voor de hele veiligheidsketen, dan is daarvan maar een heel beperkt deel voor de politie. Terwijl die alleen al 500 miljoen euro nodig heeft om de problemen te verhelpen", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

De FNV is wel blij dat er als gevolg van de investeringen minder gevangenissen worden gesloten dan was voorzien. De vakcentrale verwacht dat de leegstand in gevangenissen afneemt als er weer geïnvesteerd wordt in het opsporingsapparaat. "Blijkbaar denkt het kabinet er nu ook zo over", zegt een woordvoerder.

Onderwijs

De PvdA gebruikt 400 van de 600 miljoen euro om de geplande bezuiniging op de langdurige zorg af te blazen. De overige 200 miljoen gaan naar onderwijs voor asielkinderen en kinderen met een leerachterstand. De belangenorganisatie voor scholen in het voortgezet onderwijs (VO-raad) juicht die investering toe, maar had liever gezien dat er geld beschikbaar was gekomen voor de vernieuwing van het vmbo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl