Protest tegen een eerdere aanhouding van Nabeel Rajab
NOS Nieuws

Activist Bahrein opnieuw gearresteerd

De politie in Bahrein heeft de prominente mensenrechtenactivist Nabeel Rajab opnieuw gearresteerd. De man werd vanmorgen vroeg thuis opgepakt, meldt zijn vrouw op Twitter. Rajab is voorzitter van het landelijke Centrum voor Mensenrechten.

Zijn arrestatie maakt volgens mensenrechtengroeperingen onderdeel uit van een grotere actie tegen mensen met een afwijkende mening.

In de afgelopen dagen is een andere vooraanstaande mensenrechtenactivist, Zainab al-Khawaja, naar Denemarken gevlucht uit angst om te worden opgepakt. Het is niet duidelijk of de arrestatie van Rajab daarmee verband houdt.

Het huis van Rajab is doorzocht en apparatuur en andere spullen zijn meegenomen.

Politieke vrijheid

In 2012 werd Rajab veroordeeld voor het mede-organiseren van demonstraties tegen de regering. De demonstranten eisten meer politieke vrijheid. Het protest werd neergeslagen met hulp van militairen uit Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Rajab is daarna nog verschillende keren opgepakt. Vorig jaar werd hij op last van koning Hamad bin Isa Al Khalifa vrijgelaten om gezondheidsredenen. Hij zat toen vast voor het uiten van kritiek op de behandeling van politieke gevangenen.

Hij uit ook vaak via Twitter kritiek op het politieke establishment en het veiligheidsapparaat in Bahrein.

Mensenrechtenbijeenkomst

De mensenrechtenbeweging Human Rights First in Washington vermoedt dat de aanhouding te maken heeft met een bijeenkomst over mensenrechten van de VN die binnenkort wordt gehouden.

Directeur Brian Dooley denkt dat Bahrein wil voorkomen dat mensenrechtenactivisten naar Genève gaan voor die bijeenkomst. Dooley spreekt van "een krachtige en angstaanjagende boodschap" van de regering van Bahrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl