NOS Nieuws

Celstraffen voor azc-rellen Geldermalsen

De eerste vijf relschoppers uit Geldermalsen zijn veroordeeld voor hun aandeel in de rellen van december vorig jaar. Vier mannen kregen tot zes maanden cel waarvan een deel voorwaardelijk. Een vijfde relschopper kreeg een taakstraf van 100 uur.

De vijf relschoppers waren betrokken bij de ongeregeldheden rond het gemeentehuis. De gemeenteraad vergaderde daar over de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen. Tegen de relschoppers was tot een jaar celstraf geëist.

De vijf zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Ook hebben de mannen zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan schending van de democratische rechtsstaat. Er worden zelden mensen veroordeeld onder dat wetsartikel. Zo werd het Volkert van der G. ten laste gelegd na de moord op Pim Fortuyn, maar werd hij er niet voor gestraft.

Uitspraak rechter rellen Geldermalsen

De protesten in Geldermalsen liepen volledig uit de hand toen een groep demonstranten probeerde het gemeentehuis binnen te dringen. De politie greep in en de raadsvergadering werd afgebroken. De raadsleden moesten via een achterdeur vluchten.

De vijf die nu zijn veroordeeld stonden vooraan bij de rellen. Ze hebben toegegeven dat ze mee hebben gedaan, maar zeggen dat de politie is begonnen. Het OM gelooft daar niets van. Volgens de officier van justitie was een deel van de menigte duidelijk uit op een confrontatie.

In totaal worden er 32 relschoppers berecht.

Lidwien Gevers over de uitspraak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl