Rijen bloeddonoren
NOS Nieuws

Orlando geeft massaal bloed, maar homo's zijn uitgesloten

Inwoners van Orlando geven massaal bloed voor de slachtoffers van de schietpartij gisteren. Mensen stonden urenlang in de brandende zon te wachten om te doneren.

Honderden mensen stonden soms tot 8 uur in de rij te wachten. Bij bloedcentra waren te weinig parkeerplaatsen en er ontstonden grote verkeersopstoppingen. Vrijwilligers deelden gratis ijs en drinken uit aan de wachtenden.

De plaatselijke bloedbank roept mensen op om vandaag en morgen terug te komen. Er is vooral nog vraag naar de bloedgroepen O-negatief, O-positief en AB.

Homo's afgewezen

In de homoscene van de stad wordt gefrustreerd gereageerd op het feit dat homo's geen bloed mogen doneren, terwijl de schietpartij juist in een gaybar was. Mannen die de afgelopen 12 maanden homoseks hebben gehad worden afgewezen uit angst voor hiv en aids.

"Een homoseksuele man die deze vreselijke hatecrime heeft overleefd kan wettelijk gezien geen bloed doneren om zijn gewonde vrienden te helpen", twitterde zanger Clay Aiken, zelf ook gay. Hij wees erop dat bloed van heteroseksuelen ook wordt getest op besmettelijke ziekten.

Er waren gisteren geruchten dat vanwege de grote vraag naar bloed het verbod tijdelijk was opgeheven. De plaatselijke bloedbank ontkent dat ten stelligste. "We zijn wettelijk verplicht ons altijd aan de geldende regels te houden."

De beperkingen voor homo's op bloeddonatie gelden sinds het begin van de aids-epidemie in de jaren 80. Eerst waren zij levenslang uitgesloten, maar sinds vorig jaar mag er na een jaar onthouding worden gedoneerd. Dezelfde regels gelden ook in Nederland, tot teleurstelling van het COC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl