Postbedrijf Sandd koopt Selekt Mail

Aangepast

Postbedrijf Sandd neemt concurrent SelektMail over. Welk bedrag er met de overname gemoeid is, is niet gemeld. De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet nog wel akkoord gaan.

Sandd verwerkt elk jaar 450 miljoen poststukken en er werken 14.000 mensen. Selekt Mail maakt deel uit van DHL, een dochter van Deutsche Post. Sandd heeft een marktaandeel van zo'n tien procent, voor Selekt Mail is dat rond de vijf procent.

Sandd, dat sinds 2001 bestaat, wil de bezorgnetwerken geleidelijk in elkaar laten overgaan. Het bedrijf heeft met 70 vestigingen een landelijke dekking, maar zou ook zijn vleugels willen uitslaan in het buitenland.

Vreeman

Vorig jaar mei waren er al geruchten dat Sandd werkte aan een overname van Selekt Mail of een fusie van beide bedrijven. Het moment van de bekendmaking is opvallend, omdat gisteren bemiddelaar Vreeman met zijn advies kwam om rust te brengen in de postmarkt.

Vreeman wil dat Sandd en Selekt Mail binnen een paar jaar tachtig procent van hun medewerkers een vast contract bieden. Nu is dat ongeveer een half procent. De meesten worden betaald per poststuk. Vreeman stelde voor dat het kabinet de partijen tot 1 april de tijd geeft om zelf tot een akkoord te komen.

FNV

FNV Bondgenoten zegt in een reactie op de overname dat Sandd alle bezorgers die nu nog een zogenoemde Overeenkomst van Opdracht hebben moet overnemen van Selektmail. Volgens FNV Bondgenoten kan Sandd dit ook makkelijk toezeggen vanwege het hoge verloop onder postbezorgers en de wetenschap dat Sandd nu meer volume zal krijgen.

Verder denkt de vakbond dat gesprekken over de toekomst van de postmarkt voortaan gemakkelijker zullen verlopen, omdat er na de overname minder partijen zijn.

STER Reclame