Arek Milik na het maken van de 1-0

Milik schenkt Polen historische zege op EK

Polen heeft bij zijn derde deelname voor het eerst een overwinning geboekt op een EK. In het Stade de Nice werd debutant Noord-Ierland op een 1-0 nederlaag getrakteerd.

Het beeld van de wedstrijd liet zich eenvoudig raden: de Polen dicteerden het spel, terwijl de Noord-Ieren met een gesloten defensie op de lange bal gokten.

Lange tijd hield die defensie zonder veel problemen stand, al had Arek Milik na een dik half uur moeten scoren. De Ajacied legde de bal voor zijn favoriete linkervoet, maar die weigerde dienst: de bal ging net naast en net over. Niet veel later had ook Bartosz Kapustka kunnen scoren. Zijn inzet werd knap gered door doelman Michael McGovern.

Noord-Ierland had voor rust geen enkel schot op het doel van Wojciech Szczesny kunnen lossen. De laatste keer dat het een land op een EK niet lukte in de eerste helft op doel te schieten, was zestien jaar geleden: Italië was in de halve finales tegen Nederland voor rust kansloos, maar won uiteindelijk wel.

Zolang Polen niet scoorde, mocht ook Noord-Ierland hopen op een goed resultaat. Dat plannetje viel na 51 minuten in duigen. Jakub Blaszczykowski zocht opnieuw de linker van Milik en dit keer was het wel raak: de spits schoof de bal koeltjes in het doel.

Nu was het de beurt aan Noord-Ierland om de aanval te zoeken, in een poging de eerste nederlaag sinds maart 2015 af te wenden. Dat verliep niet al te soepel. De mannen van bondscoach Michael O'Neill kregen voor vlijt een tien, maar kansen werden er nauwelijks gecreëerd.

Polen voelde even de druk, maar was zelf in de tegenaanval veel gevaarlijker. Zo vuurde Grzegorz Krychowiak een kanonskogel af, die het doel op een haar miste. De 2-0 viel niet meer, maar de historische eerste zege op een EK was een feit.