EPA

De Russische minister van Sport vindt dat de Russische en Engelse voetbalsupporters tijdens de wedstrijd Engeland-Rusland onvoldoende van elkaar gescheiden waren. "Men moet zo'n toernooi goed organiseren en de fans in het stadion uit elkaar houden", zegt minister van Sport Vitali Moetko, tevens voorzitter van de Russische voetbalbond RFS.

Gisteren braken na het duel rellen uit op de tribunes, toen Russische hooligans vuurwerk afstaken en de Britten belaagden. 

Moetko noemt het begrijpelijk dat de UEFA een strafonderzoek heeft ingesteld tegen de Russische bond. "Dat is goed: er was vuurwerk, er waren botsingen op de tribunes. Zulke zaken moeten uitgezocht worden", zei hij na de bekendmaking van de UEFA.  

Ook in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd waren er ernstige botsingen tussen Britse en Russische supporters in Marseille. Daarbij zijn zeker 31 gewonden gevallen.

De Russische minister van Sport, Vitali Moetko AFP

Boete

Moetko wijst erop dat er geen vangnetten voor het vuurwerk in het stadion waren opgehangen. Maar hij trekt ook het boetekleed aan en erkent dat zijn landgenoten zich incorrect hebben gedragen. 

De minister zegt in de Russische media rekening te houden met een boete van de Europese voetbalbond UEFA. De verantwoordelijken voor het voetbalgeweld zullen worden gestraft, verzekerde Moetko. Hij voegde eraan toe dat deze hooligans Rusland als gastheer van het WK in 2018 te schande maken.   

Erevoorzitter Koloskov van de Russische voetbalbond gelooft niet dat de Russen met puntenaftrek worden gestraft. Ook hij heeft forse kritiek op de veiligheidsmaatregelen in het stadion van Marseille: "Vandaag brengen ze vuurwerk het stadion binnen, morgen een bom".  

Ultra's

De kleine, zeer gewelddadige groep Russische hooligans noemt zich de 'ultra's, aldus Moskou-correspondent David Jan Godfroid. De strak georganiseerde groep is ook betrokken bij andere criminele activiteiten.  

Godfroid voorziet dat de Russische autoriteiten bij het WK in Rusland snoeihard zullen optreden bij ongeregeldheden. Strenge controles bij het stadion en een harde aanpak van herrieschoppers moeten ontsporingen zoals in Marseille voorkomen.   

STER reclame