Mein Kampf als bijlage bij Il Giornale Rop Zoutberg / NOS

Een Italiaans dagblad is in opspraak geraakt omdat het Hitlers Mein Kampf heeft gepubliceerd als bijlage in de zaterdagkrant. De joodse gemeenschap en historici in Italië noemen de actie van de krant "onfatsoenlijk" en "gevaarlijk". 

De krant Il Giornale publiceert de integrale en originele Italiaanse editie van Mein Kampf uit 1937 vandaag als onderdeel van een serie van acht boeken over de nazi's. Het omstreden boek van Hitler is het eerste in de serie.

Afgrond van haat

Een woordvoerder van de Joodse gemeenschap in Italië reageerde gisteren al op de aankondiging van de publicatie. "Het moet duidelijk gezegd worden: de actie van Il Giornale is onfatsoenlijk", aldus Renzo Gettegna. Hij noemt de gratis distributie bij de krant "een smerig feit dat lichtjaren ver weg staat van elke logica als het gaat om het bestuderen van de Holocaust". Volgens hem doet het geen recht aan "de factoren waardoor de mensheid wegzonk in een afgrond van oneindige haat, dood en geweld."

De Israëlische ambassade laat weten verrast te zijn door de publicatie. "Als je zo nodig de holocaust wil beoordelen, zijn er betere boeken te vinden dan Mein Kampf."

Ook de Italiaanse premier Renzi heeft heeft de publicatie veroordeeld. "Ik vind het naargeestig dat een Italiaanse krant Hitlers Mein Kampf vandaag weggeeft. Mijn gedachten zijn bij de Joodse gemeenschap", twittert de premier vandaag.

Il Giornale is een conservatieve krant die altijd oud-premier Berlusconi heeft gesteund, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Wat de critici verwerpelijk vinden, is dat Il Giornale de verkoopcijfers omhoog probeert te krijgen met de publicatie van Mein Kampf. Als je zoiets al doet, zo'n serie over het nazisme, waarom kom je dan meteen met Hitler als eerste deel? En waarom zo'n enorme publiciteitscampagne vooraf?"

In de zaterdagkrant stelt Il Giornale dat het de zorgen van de Joodse gemeenschap deelt. "Toch is het goed om over het kwaad te kunnen lezen, om te voorkomen dat het terugkeert." De krant wijst erop dat het om een wetenschappelijke versie van Mein Kampf gaat, voorzien van commentaar.

Eerder deze week was er ook in Duitsland ophef over plannen voor een nieuwe publicatie van Mein Kampf door een rechts-conservatieve uitgeverij.  Het boek ligt in Duitsland al sinds begin dit jaar in de winkels, maar alleen in een versie waarin leugens en onjuistheden in Hitlers argumentatie worden aangeduid. In Nederland is de handel in een herdruk van het boek verboden.

STER reclame