De plant staat pal aan de A10 opgesteld
NOS Nieuws

'Green Junkie' moet Amsterdamse lucht schoner maken

"Je voelt de haartjes, Ze zitten niet alleen op het blad, maar ook op het steeltje". Zachtjes beweegt Ton van Oostwaard zijn hand over de olijfwilg. Hij wil de wereld groener en schoner maken. Niet met dure, moderne technieken, maar met een harige plant die fijnstof uit de lucht kan filteren.

Met zijn bedrijf MyEarth richtte Van Oostwaard zich de afgelopen tijd op planten die de lucht schoner moeten maken. Een van die planten is de 'Green Junkie', een kamperfoelie-achtige plant die wat betreft de initiatiefnemer over een paar jaar op elk Amsterdams balkon te zien zal zijn. Een 'junkie', omdat de plant verslaafd is aan luchtvervuiling.

Veel effectiever

Op de Kennedylaan in Amsterdam is een meetopstelling gemaakt. De plant staat in een glazen buis met sensoren. De verontreinigde lucht wordt door de buis geblazen, om er vervolgens een stuk schoner uit te komen. Vervolgens wordt gemeten hoeveel fijnstof de 'Green Junkie uit de lucht heeft gehaald.

"In principe filtert elke plant fijnstof uit de lucht", legt Van Oostwaard uit. Toch zou zijn plant veel effectiever zijn dan andere. Dat komt door de grote hoeveelheid haartjes. "De fijnstof blijft aan de haartjes op de blaadjes hangen en verdwijnt uiteindelijk in de grond. Daar wordt het op een natuurlijke manier afgebroken."

Volgens Van Oostrum zijn de planten dé oplossing voor het fijnstof-probleem. Planten die iedereen op zijn balkon of dakterras kwijt kan. "Mijn droom is dat mensen gezonder gaan leven, door groen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl