Oranjefans bij de recente oefeninterland tegen Polen ANP

Zonder Oranje lijkt het lastig kiezen wie we moeten aanmoedigen op het EK voetbal dat vanavond begint. Maar na een oproep op de NOS-Facebookpagina werd toch wel duidelijk waar jullie voorkeuren liggen.

De vraag was: "Voor welk land juich jij straks het hardst?" Binnen enkele uren reageerden duizenden mensen. Het resultaat aan het eind van de middag: 

NOS

Beter een goede buur dan een verre vriend

De buurlanden krijgen de meeste steun. België is favoriet, misschien wel omdat het land klein is en de spelers zich overtuigend hebben geplaatst voor het toernooi. Of was het vanwege de oproep van premier Rutte? 

Voor veel mensen voelt België lekker dichtbij, zoals voor Toos Mart. "10 minuten fietsen, en ik ben in België ... België dus", schrijft zij. Ook Marit Dobber kiest voor België. "Omdat het onze zuiderburen zijn en ik verbondenheid voel."

Het grote aantal Nederlandse voetballers in België is voor sommigen ook een reden de Belgen te steunen: "België natuurlijk! Met veel ex-Ajacieden! Dat komt zeker goed! Ik ben zwart geel rood", schrijft Janine Louisa.

"België ons buurlandje waar familie en vrienden wonen. Als die wegvallen word het ons buurland Duitsland", schrijft Juut Veldmuis.

Als je niet tegen je grootste rivaal kan spelen dan moedig je hem aan.

Bryan Neervoort op Facebook

Duitsland, dat Oranje in het verleden vaak op cruciale momenten dwarszat, krijgt inderdaad ook veel steun. Vooral de strijdbaarheid van de Duitsers scoort hoog. 

"De Mannschaft knokt tenminste wel door tot het laatste fluitsignaal", zegt Mark Arends en Martine Dokter kiest voor Duitsland "omdat ze nooit opgeven en altijd blijven strijden". Bryan Neervoort vindt: "Als je niet tegen je grootste rivaal kan spelen dan moedig je hem aan."

Gastland Frankrijk krijgt bijna tien procent van de stemmen.

Nieuwe Nederlanders

Onder de Nieuwe Nederlanders is één groep sterk vertegenwoordigd op het EK: Turkije. Niet voor niets zijn de Turkse Nederlanders trots, de Turken zijn immers als derde in de poule, ten koste van Oranje, naar het EK gegaan.

"Zonder Turkije is een toernooi gewoon saai", vindt Osman Osmanoglu en Omer Dinc zegt: "Turkije tuurlijk, kunnen we allemaal heerlijk toeteren."

De liefde

Wie een partner heeft uit het buitenland, hoeft natuurlijk niet lang na te denken.

"Ik juich voor Albanië: het prachtige land van mijn man! Niet omdat ik denk dat zij gaan winnen, maar wél vanuit waardering, respect en blijdschap dat dit land (en dit team) met deze allereerste plaatsing geschiedenis heeft geschreven voor Albanië!", zegt Janneke Toli. 

Italiaans elftal ANP

Petra Perez Lugue juicht voor Spanje omdat ze met een Spanjaard getrouwd is en Tim Meijer is uit liefde voor zijn schoonfamilie voor Italië. "Forza Italia!"

Ook Bert van der Sluis is voor Italië: "Ik juich voor Italië, mijn pappa komt er vandaan en dus is het logisch dat ik nu voor Italië ben. Forzaaaaaaa Italiaaaaaaa."

Misschien speelt mee dat Nederlanders bij een buitenlandse partner ook niet altijd heel ver over de grens zoeken. Want ook hier blijken Duitsland en België een veelgemaakt keuze.

"Nu wij niet meedoen, ga ik wel kijken en volg ik de België-ploeg want mijn vriendin is van België", zegt Willem Jansen.

De Zweedse spits Zlatan AFP

Als je eigen land niet speelt, dan kan je ook kiezen voor het land van je favoriete speler. Cristiano Ronaldo zorgt voor veel Portugal-supporters. Zoals Abdulhamid Nweilati: "ik zal voor Portugal juichen, want ik ben fan van Real Madrid C.F. en ik hou veel van Cristiano Ronaldo :-)."

Ook Zweden krijgt zo heel wat stemmen: "Zlatan Ibrahimovic is de beste!", zegt Peter-Paul Didde.

Underdog

Verder wekken buitenbeentjes ook sympathie op. Wat te denken van IJsland, ook een land dat ten koste van Oranje de eindronde van het EK haalde. "IJsland. Voor Finnbogasson en gewoon een sympathiek ploegje", meent Erwin de Roos.

Of het land dat het woord underdog uitvond. "Engeland! Geweldige spelers en een sprookje dat maar voortduurt voor Vardy", zegt Tim Bakker. Jamie Vardy werd dit jaar kampioen met Leicester, terwijl hij een paar jaar geleden nog op het laagste Engelse profniveau speelde.

Geen lol

Voor ongeveer 10 procent van de mensen die hebben gereageerd, geldt dat de lol er wel af is, zonder Oranje. "Als Nederlander juich ik voor niemand anders", zegt Marco de Jong. Ook Catherina van Empel is alleen voor Nederland: "Echt vreselijk een EK zonder ons eigen land. Kan het nog steeds niet geloven dat WIJ niet met het EK meedoen."

Anderen kan het weer helemaal niks schelen dat Nederland het EK heeft gemist en vragen zich af waar de optie 'ik geef niet om voetbal' is.

"Is er een EK dan???", vraagt Andre Visser zich af en Reinier Gooijer zegt dat hij er niks om geeft. "Ik ga Max Verstappen volgen."

"Lekker rustig, hoef niet te kijken! Heerlijk!", vindt Jacqueline Hoek-Groot en Nicolette Bor vindt het al "erg genoeg dat er bij het journaal aandacht aan wordt besteed ;-)".

Hartkloppingen

Sommigen, zoals Renze Snoek, weten toch nog een Nederlander te vinden op het EK: scheidsrechter Bjorn Kuipers.

En een enkeling durft nu juist wel te kijken, omdat Nederland niet mee doet: "Nederland is er niet bij, maar ga wel wedstrijden kijken, deze keer zonder hartkloppingen", schrijft Tiziana Helene del Romano.

STER reclame