Minister Schippers moedigt Oranje aan tijdens het WK in 2014
NOS Nieuws

Schippers: laten we allemaal voor België gaan

Geen Nederlands elftal bij het EK, dat betekent geen enthousiaste in het oranje gehulde politici op de tribunes in Frankrijk. Voor welke landen zijn de politici dit toernooi eigenlijk? België, klinkt het vanuit het kabinet.

Minister Schippers van Sport, die tijdens het WK nog in Brazilië was om Nederland te steunen, is duidelijk over haar favoriete team. "We zijn zo verwant met onze buren. Ze kunnen best wel wat supporters erbij gebruiken, dus laten we allemaal voor de Belgen gaan. Het is een goede ploeg, dus het kan best wel een leuk EK gaan worden."

Schippers vindt het verschrikkelijk jammer dat Nederland er dit keer niet bij is. Op de openingsdag wordt dat pas echt duidelijk, zegt ze. "Vooral voor al die mensen die normaal hun straat helemaal optuigen, maar ik denk dat we er best nog een hele leuke tijd van kunnen maken met elkaar."

Op de vraag wie de beste speler bij België is, moet Schippers lachen. "Ik doe daar sowieso nooit uitspraken over, ook bij Nederland niet, laat staan dat ik me eraan ga wagen om uitspraken te doen over de Belgen." Ook minister Kamp van Economische Zaken, die ook voor België zegt te zijn, valt stil als hem naar zijn favoriete voetballer wordt gevraagd.

We moeten erdoorheen

Niet alle bewindspersonen zijn liefhebbers van het spelletje. Zo zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën dat hij niet gaat kijken. Hij houdt meer van wielrennen, net als vice-premier Asscher.

Asscher kijkt overigens normaal gesproken wel als Nederland meedoet, maar hij merkt dat het nu minder leeft. "Ik heb nog geen grote schermen gezien waar we de openingswedstrijd van Frankrijk tegen Roemenië kunnen gaan zien. Maar het wordt vast een spektakel vanavond", grapt hij.

Asscher noemt het een periode waar we allemaal even doorheen moeten. "Er zijn ook mensen die gaan kijken zonder dat Nederland meedoet en dat mag." De vice-premier hoort daar duidelijk niet bij.

Grapjes in het buitenland

En minister Koenders van Buitenlandse Zaken wil niet zeggen voor wie hij is. Wel zegt hij dat hij internationaal wordt aangesproken over het feit dat Nederland er niet bij is. "Je ziet dat er overal grapjes gemaakt worden. Het is wel lastig deze tijd, maar ik ga gewoon de andere voetballers volgen. Dat is het enige wat we kunnen doen."

Asscher: EK zonder Oranje, we moeten er even doorheen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl