Nieuwe ISU-preses Dijkema wil moderniseren: ik kan dit niet alleen
Jan Dijkema realiseert zich dat het zeer bijzonder is dat hij tot voorzitter van de internationale schaatsunie ISU is gekozen. "Het resultaat telt, zoals ze dat in de sport zeggen. Ik ben blij dat het gelukt is."
Hij is pas de derde Nederlander die zich voorzitter van de internationale schaatsbond mag noemen. Pim Mulier was na het oprichtingscongres in 1892 in het Kürhaus in Scheveningen tot 1895 de eerste preses van de ISU. Gerrit van Laer bekleedde het hoogste ambt van 1937 tot 1945.
Dijkema: "Ik bedank de KNSB, alleen had ik dit nooit kunnen bereiken. Maar we zijn er nog niet. Er zijn ook technische commissies. Ik kan dit niet alleen. Het is teamwork."
Vernieuwingen
Dijkema is de opvolger van de Italiaan Ottavio Cinquanta, die 22 jaar de baas was. De schaatssport is toe aan vernieuwingen en Dijkema heeft daar zo zijn ideeën over. Hij vat het samen in drie punten.
"Ik zal me inzetten voor veel marketing en promotie. Het is belangrijk dat we de grote evenementen internationaal blijven houden. We zijn goed op weg. De WK kunstrijden waren in Boston, de WK afstanden in Kolomna en de WK shorttrack in Seoul", aldus Dijkema.
"Een tweede punt is dat het niveau van de sport omhoog moet. Ik wil een ontwikkelingsproject creëren en zorgen dat er op elk continent een topsportlocatie komt. En als derde punt zorg ik ervoor dat er een atletencommissie komt binnen de ISU. En dat die atletencommissie stemrecht heeft."
Er komt dus na 22 jaar eindelijk een nieuwe voorzitter, maar Dijkema is met zijn 72 jaar niet meer de jongste. "Dat weet ik. Ik zal in eerste instantie voor twee jaar voorzitter zijn. Dan zijn er weer nieuwe verkiezingen. In 2018 is er wellicht iemand die het stokje overneemt."