Bij de bomaanslag kwamen elf mensen om het leven Reuters

De Koerdische terreurbeweging TAK heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een bus in Istanbul. Daarbij kwamen zeker elf mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. 

In een verklaring op zijn website zegt de TAK dat het een zelfmoordaanslag was. De groepering waarschuwt ook voor nieuwe aanslagen.

De aanslag gebeurde dinsdag in het historische centrum van Istanbul, niet ver van een grote toeristische markt. In de bus zaten vooral politiemannen. Zeven van hen kwamen om het leven. De vier andere doden waren burgers.

Vrijheidsvalken van Koerdistan

De TAK pleegde de afgelopen maanden meer aanslagen in Turkije. In maart kwamen 37 mensen om het leven bij een aanslag op een bus in Ankara. Een maand daarvoor liet de beweging ook al een bom ontploffen, toen in de regeringswijk de Turkse hoofdstad. Daarbij werden 28 mensen gedood.

De Vrijheidsvalken van Koerdistan (TAK) splitste zich in 2004 af van de PKK. 

Luchtaanvallen

Bij luchtaanvallen door Turkse straaljagers zijn volgens het Turkse leger vanochtend zeker tien PKK-strijders gedood. De aanvallen vonden plaats in het zuidoosten van Turkije, niet ver van de grens met Irak.

Of er een verband is met de verklaring van de TAK is niet duidelijk, maar bij eerdere aanslagen door Koerdische bewegingen reageerde het Turkse leger met luchtaanvallen op Koerdische doelen.

STER reclame