Aboutaleb, Samsom en Asscher op het PvdA-congres, 26 mei 2016.
NOS Nieuws

Onderzoek: PvdA kan met Aboutaleb meer stemmen halen

Met Ahmed Aboutaleb als lijsttrekker kan de PvdA meer zetels halen dan met Lodewijk Asscher of Diederik Samsom. Volgens een peiling van I&O research onder bijna 3000 mensen zou de PvdA onder aanvoering de Rotterdamse burgemeester 27 zetels kunnen halen, tegen 19 wanneer Asscher de lijst zou aanvoeren en 16 met Samsom als lijsttrekker.

De uitkomst is opvallend omdat de PvdA in de Peilingwijzer is weggezakt naar 10 tot 12 zetels. Het is volgens onderzoeker Peter Kanne voor het eerst dat kiezers naast de reguliere peiling gevraagd is wat ze zouden stemmen als Aboutaleb of Asscher lijsttrekker van de PvdA is.

Verrassend

Kanne noemt de uitkomst verrassend. Hij had wel verschil verwacht, maar dat het zo groot is verbaast hem. "Het is echt significant. Ook veel mensen die sowieso PvdA stemmen, zeggen dat ze hopen dat Aboutaleb lijsttrekker wordt."

Aboutaleb kan vooral kiezers van GroenLinks, de SP en D66 trekken. Van degenen die GroenLinks willen stemmen als Samsom lijsttrekker is, zou 21 procent PvdA stemmen als Aboutaleb lijsttrekker wordt; van de SP-kiezers zou 15 procent overlopen naar de PvdA, van de D66-kiezers 14 procent.

Populairste politicus

Uit het onderzoek van I&O Research blijkt verder dat Aboutaleb veruit de populairste politicus van het land is. Hij wordt gemiddeld gewaardeerd met een 7,1, aanzienlijk hoger dan Jesse Klaver (6,2), Asscher (6,0), Mark Rutte (5,7), Samsom (4,7) of Geert Wilders (3,8). Zelfs PVV-kiezers geven Aboutaleb nog een kleine voldoende: een 5,7.

Kanne tekent hierbij wel aan dat Aboutaleb in het rijtje de enige burgemeester is en dat burgemeesters doorgaans populairder zijn dan Kamerleden en ministers.

Andere functie

Aboutaleb heeft niet gezegd dat hij lijsttrekker wil worden. Hij heeft laten weten dat hij mogelijk aan een lijsttrekkersverkiezing meedoet als Samsom zich terugtrekt.

Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat de PvdA bij I&O hoger scoort dan bij andere peilers, dat het nog negen maanden voor de verkiezingen is en dat een lijsttrekker iets heel anders is dan een burgemeester. "De conclusie kan zijn dat de PvdA op korte termijn met Aboutaleb meer aantrekkingskracht heeft, maar hoe dat precies zal uitwerken in de campagne is minder goed te voorspellen", aldus Louwerse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl