ANP

Brandweermensen in Amsterdam werken vanaf vandaag niet meer over. Daardoor kan de hulpverlening in gevaar komen, want er gaan minder brandweerwagens de weg op. Aanleiding voor de actie is een cao-conflict.

De afgelopen jaren werkten brandweermensen in Amsterdam geregeld over omdat er een personeelstekort was, maar nu stoppen ze met extra werken. "We hebben een cao-conflict met onze werkgever. En als de werkgever niet goed voor ons zorgt, dan zorgen wij niet goed voor onze werkgever", zegt voorzitter Douma van de ondernemingsraad van de Amsterdamse brandweer.

Het cao-conflict gaat vooral over de pensioenleeftijd. In 2006 werd afgesproken dat brandweermensen, afhankelijk van hun dienstjaren, kunnen stoppen tussen hun 55ste of 59ste. De vakbonden zouden bereid zijn om mensen anderhalf jaar langer te laten doorwerken, maar de leiding van de brandweer wil een langere termijn. Omdat het werk erg zwaar is, vindt Douma dat onverantwoord.

Staken

Deze week heeft overleg met de leiding niets opgeleverd en daarom wordt uit protest vanaf nu niet meer overgewerkt. Dat betekent dat minder brandweermensen beschikbaar zijn. "Daardoor kunnen we dus later bij een brand aankomen dan mensen van ons gewend zijn", zegt de or-voorzitter.

Brandweermensen mogen niet staken; dat is in de wet bepaald. 

STER reclame