Minister Dijsselbloem van Financiën
NOS Nieuws

Dijsselbloem: geen vluchten van KLM naar Air France

Het kabinet verzet zich tegen het overhevelen van internationale vluchten van KLM naar Air France. Minister Dijsselbloem had vanavond een duidelijke boodschap voor de Fransen: "Ja, daar trekken wij dus echt de streep", zei hij bij RTL Late Night.

Volgens Dijsselbloem zijn al die vluchten hier omdat Schiphol het prima doet en omdat KLM goede dienstverlening levert. "En dan gaan we natuurlijk niet toestaan dat de problemen bij Air France worden opgelost door KLM."

Landingsrechten

Dijsselbloem erkent dat hij weinig macht heeft in de kwestie. De Nederlandse staat is namelijk maar een kleine aandeelhouder in KLM. "Maar we hebben wel invloed op de landingsrechten en die zijn heel belangrijk voor het bedrijf."

Hij heeft in een gesprek met zijn Franse collega eerder op de dag over de onrust bij Air France "niet gewezen" op de mogelijkheid dat Nederland landingsrechten kan afnemen. Volgens Dijsselbloem weten ze hoe het werkt. "Ik ga niet dreigen."

De Franse piloten zijn tegen kostenbesparingen en willen vluchten van KLM naar hun eigen luchtvaartmaatschappij overzetten. De piloten gaan nu zaterdag, net als het EK voetbal in Frankrijk is begonnen, een paar dagen staken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl