Links secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en rechts premier Rutte
NOS Nieuws

'Ook Nederland moet met sterkere defensie helpen oorlog te voorkomen'

NAVO-topman Stoltenberg vindt dat een volgend kabinet de investeringen in de krijgsmacht nog verder moet opvoeren. De NAVO-landen hebben een sterker defensie-apparaat nodig, zegt hij. "Om een oorlog te voorkomen. Niet om hem te beginnen."

Stoltenberg was op bezoek in Nederland om de NAVO-top van 8 en 9 juli in Warschau voor te bereiden.

Hij begrijpt dat het voor politieke partijen lastig is om aan de kiezer te verkopen dat er miljarden euro's extra nodig zijn voor defensie. "Gezondheidszorg, onderwijs en verkeer en vervoer zijn populairdere onderwerpen. Maar het is echt de enige manier om de vrede te bewaren."

Elk soort weer

Premier Rutte wil nog niet op de Prinsjesdagcijfers vooruitlopen, maar het kabinet zet voor 2017 meer defensiegeld apart. Na de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 moet die stijgende lijn worden doorgezet vindt Rutte. "We kwamen uit een periode met redelijk mooi weer, we moeten ons nu op elk soort weer voorbereiden."

De opstelling van Rusland onder president Poetin, de annexatie van de Krim, de destabilisatie van Oost-Oekraïne, de oorlog in Syrië, de situatie in Mali, Sudan, Irak. Minister Hennis van Defensie somt de brandhaarden en dreigende situaties in de wereld op waar Nederland direct of indirect mee te maken heeft.

Nieuw kabinet

"Drieënhalf jaar geleden is dit kabinet geïnstalleerd. In die periode is heel veel gebeurd", zegt Hennis. "Na dit kabinet zullen we door moeten met investeren in defensie." Ze ziet het als haar taak om de politieke partijen die een nieuw kabinet gaan formeren hier goed op voor te bereiden.

Stoltenberg prijst het kabinet voor het feit dat het 'bezuinigingsroer' is omgegooid, maar hij verwacht de komende jaren meer. "We leven in een gevaarlijke wereld."

Verkiezingsprogramma's

Politiek verslaggever Ron Fresen zegt dat de boodschap dat de wereld onveiliger is geworden echt wel bij de politiek partijen is aangekomen. "Maar defensie is geen onderwerp waar je in groten getale de kiezer mee aantrekt."

De politieke partijen werken de komende maanden aan hun verkiezingsprogramma's. Het is afwachten waar zij mee komen en hoe groot de onderlinge verschillen zijn. Fresen: "De defensiemiljarden gaan ten koste van onderwerpen waar je je wel populair mee maakt, zoals de zorg of lagere belastingen. Bij de partijen is de race intern nog niet gelopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl