NOS Nieuws

Zwitserse straaljager neergestort bij Leeuwarden

'Ineens duikt er één naar beneden en komt er rook uit'

Bij vliegbasis Leeuwarden is een straaljager neergestort. Het gaat om een toestel van de Zwitserse luchtmacht, die in Leeuwarden was vanwege de Luchtmachtdagen die daar komend weekend worden gehouden.

De piloot van de straaljager heeft zichzelf met zijn schietstoel kunnen redden. Bij zijn val is hij door het glas van een kassencomplex gevallen. De vlieger is naar een ziekenhuis gebracht en maakt het "naar omstandigheden goed".

Het toestel is neergekomen bij een vijver, niet ver van het dorp Beetgum. Volgens een woordvoerder van de brandweer ligt het wrak in de berm en is het in brand gevlogen. Een huis dat vlak naast de plek van de crash staat, lijkt geen schade te hebben opgelopen.

 • SPS Media
  Kort na de crash was een grote rookwolk zichtbaar
 • Anton Kappers / NOS Ooggetuige
 • Sem van Rijssel
 • SPS Media
  Het gecrashte toestel is een F-5 van een Zwitsers demonstratieteam
 • Guus Warmerdam
  De rookwolken zijn tot ver in de omgeving te zien

De gemeente Menaldumadeel, waar Beetgum onder valt, heeft vanwege de crash een crisiscentrum ingericht.

Toedracht onduidelijk

Het crashtoestel is een Northrop F-5, die wordt gebruikt voor demonstratievluchten van de Patrouille Suisse. De straaljager vloog samen met vijf andere toestellen en is mogelijk met een van die vliegtuigen in botsing gekomen. Een van de Zwitserse toestellen lijkt schade te hebben aan een zogenoemd kielvlak bij de staart.

Defensie zegt dat het de toedracht van het ongeluk onderzoekt. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek. Het Zwitserse ministerie van Defensie komt om 18.30 uur in een persconferentie met meer informatie over wat er bij Beetgum is gebeurd.

De Patrouille Suisse is het visitekaartje van de Zwitserse luchtmacht. De eenheid bestaat sinds 1964 en voert vooral demonstratievluchten uit. De officiële taak van de Patrouille Suisse is "het tonen van de prestatiemogelijkheden, precisie en inzetbaarheid van de Zwitserse luchtmacht". Nooit eerder is een toestel van de Patrouille Suisse verongelukt.

Alleen al dit jaar zou de eenheid aan veertien luchtshows meedoen. Burgemeester Crone van Leeuwarden maakte vanavond in een persconferentie bekend dat de Luchtmachtdagen gewoon doorgaan.

22 toestellen

De Northrop F-5 is in de jaren 50 in de Verenigde Staten ontwikkeld. De 22 toestellen die de Zwitserse luchtmacht nog in dienst heeft, zijn gebouwd in 1976 en 1983. De straaljagers blijven tot zeker 2018 in dienst bij de Zwitsers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl