Type 45 Destroyers begeven het in de warmte van de Perzische Golf
NOS Nieuws

Peperdure Britse oorlogsschepen stranden in warm klimaat

Ze kosten 1,3 miljard euro per stuk, maar zijn niet opgewassen tegen een beetje warm water. Zes Britse oorlogsschepen strandden op missie in de Perzische Golf.

De Type 45 Destroyers zijn niet gemaakt om lange tijd in het warme water te liggen, waardoor de schepen het op volle zee kunnen begeven. De reden voor de uitval zijn de twee koelturbines in elk schip.

Die turbines recyclen warme uitlaatgassen door ze terug te pompen in de motor. Doordat deze turbines langzamer gaan werken in warm water, heeft de motor niet genoeg kracht en valt de elektriciteit uit. De schepen zijn volledig elektrisch en alles valt dan dus stil.

Gaten in romp

De directeur van BAE Systems, de maker van het schip, vindt dat het bedrijf niet de schuld mag krijgen van de problemen. "Toen het schip werd gebouwd, was het niet duidelijk dat het zo lang in de Golf zou liggen", zei John Hudson.

Het Ministerie van Defensie spreekt dit tegen en zegt dat er altijd duidelijkheid is geweest over de plekken waar het schip zou worden ingezet. "Dit type werd gemaakt voor wereldwijde operaties in alle klimaten het hele jaar door."

Het ministerie moet tientallen miljoenen opzijzetten om de schepen aan te passen. Het plan is om twee extra dieselmotoren toe te voegen. Om deze motoren te installeren, moeten er gaten in de romp worden gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl