ANP

Het plan van Bill Gates om honderdduizend kuikens naar ontwikkelingslanden te sturen om zo de armoede te bestrijden, is gedoemd te mislukken. Volgens Ton Bokkers, die al jaren kippen transporteert naar ontwikkelingslanden, zitten er veel te veel haken en ogen aan.

"Het gaat niet helpen, wat voor soort kippen je ook stuurt", zegt Bokkers in het NPO Radio 1 Journaal. "Als je moederdieren stuurt, die op termijn eieren moeten leggen waar dan weer kuikens uit moeten komen, leidt dat tot marktverstoring. Die markt is daar al zo klein. Ik heb zelf zo'n broederij in Congo, als een soort ontwikkelingswerk. Als daar een tweede kippenboer bij komt, kan ik wel weer inpakken."

Geen kennis

Het zenden van legkippen heeft volgens Bokkers ook al geen zin. "De mensen daar hebben vaak de kennis niet om kippen te fokken die eieren moeten produceren, dus meestal eten ze die kippen meteen op. Die mensen hebben honger en vaak geen geld om een kip te kopen."

Bokkers heeft het zelf meegemaakt. "In Afghanistan zag ik dat een hulporganisatie vijftien kippen gaf aan een arme familie. Na een paar weken waren alle kippen al opgegeten."

Volgens Gates kan een arme boer, die met een gestuurde kip op termijn zo'n 250 kippen per jaar fokt, daarmee ruim duizend euro verdienen. "Grote onzin", zegt Bokkers. "Het is een mooi plan, maar door de marktverstoring en het gebrek aan kennis zal het geen succes worden."

STER reclame