Jamaica wint goud op 4x100 meter in Peking

De B-staal van de Jamaicaan Nesta Carter van de Olympische Spelen in 2008 is positief bevonden. Dat zeggen twee bronnen die dicht op het onderzoek zitten tegen persbureau Reuters. Carter won in Peking goud met de sprintploeg op de 4x100 meter. Dat zou betekenen dat naast Carter onder anderen Usain Bolt die olympische titel kwijt zou zijn.

Carter, die betrapt zou zijn op het verboden stimulerende middel methylhexanamine, wilde niet op het nieuws reageren. De 30-jarige Jamaicaan zou zo niet alleen Bolt, die dan een van zijn zes gouden olympische medailles moet inleveren, duperen maar ook zijn andere ploeggenoten van 2008: Asafa Powell en Michael Frater.

Volgens een regel van de internationale atletiekfederatie IAAF kunnen Bolt, Powell en Frater bij het CAS - het hoogste rechtsorgaan in de sport - in beroep tegen de mogelijke beslissing om ook hun medaille af te nemen.

Met Carter als slotloper liepen de Jamaicanen naar een toentertijd nieuw wereldrecord van 37,10 seconden, dat vier jaar later werd aangescherpt tot 36,84. Trinidad en Tobago werd tweede, de Japanse equipe derde en de Brazilianen eindigden als vierde. Bij diskwalificatie van Jamaica zullen alle landen een plekje opschuiven.

De Jamaicaanse sprintploeg van 2008, toen nog gelukkig met het goud EPA

Opnieuw testen

De bevinding van het IOC komt voort uit de beslissing om de bloed- en urinemonsters die bij de sporters zijn afgenomen tijdens de Spelen van 2008 en Londen 2012 opnieuw te testen. Dit wordt gedaan met de nieuwste technieken. De 454 monsters uit Peking die weer zijn onderzocht, leverden 32 verdachte resultaten op. Uit de 265 onderzochte monsters van Londen kwamen 23 positieve tests naar voren.

Bij het grootschalige onderzoek zijn in een eerder stadium ook twintig gewichtheffers positief bevonden. Tien uit 2008 en tien uit 2012. De internationale gewichthefbond IWF maakte geen namen of nationaliteiten bekend, maar liet wel weten dat het ook medaillewinnaars betreft.

STER reclame