Passagiers stappen aan boord bij EasyJet
NOS Nieuws

EasyJet teleurgesteld over stakingsplannen piloten

Luchtvaartmaatschappij EasyJet is verontwaardigd over de aangekondigde staking van de eigen piloten. De Britse prijsvechter begrijpt niet waarom de piloten naar het zware middel van staken grijpen.

Volgens de woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij zijn de piloten akkoord gegaan met contracten tot 2018. Ook zouden alle arbeidsvoorwaarden volledig voldoen aan de Nederlandse wet.

De 73 piloten van EasyJet die vanuit Amsterdam vliegen willen met de stakingen en acties hun cao-eisen kracht bijzetten. Volgens de piloten is EasyJet alleen maar aan het tijdrekken en is de maat vol. De piloten voorspellen een 'hete zomer' en erkennen dat passagiers gedupeerd zullen zijn. Wanneer ze precies het werk neerleggen en welke vluchten getroffen worden, willen ze pas een paar uur van tevoren bekendmaken, om EasyJet niet de kans te geven om de reizigers op een andere vlucht te zetten.

Geen zorgen

Volgens EasyJet hoeven reizigers zich nog niet meteen zorgen te maken. "We zijn niet formeel op de hoogte gesteld van acties, dus willen we de passagiers geruststellen dat we van plan zijn ons vluchtschema aan te houden", zegt een woordvoerder.

Bovendien heeft EasyJet de piloten al enige toezeggingen gedaan, stelt de maatschappij. Zo zijn er al hogere toeslagen ingevoerd bij lange vluchten en zijn er betere afspraken rond de uitkering bij ziekte. "We betreuren deze aankondiging van de VNV. Het doet geen recht aan de constructieve gesprekken die wij graag met hen voortzetten."

Zware roosters

De piloten zeggen dat EasyJet voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Ze willen dat er een einde komt aan de zware roosters en dat er betere regelingen komen bij ziekte.

De pilotenvakbond VNV raadt reizigers aan om de komende weken alert te blijven. "Tot er een cao is gesloten, doen reizigers van EasyJet er dan ook verstandig aan goed in de gaten te houden of er acties worden gehouden en zo nodig alternatieven te zoeken", zegt Steven Verhagen van de VNV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl