NOS Sport

Lindsey Vonn versus mannen; welke vrouwen gingen haar voor?

"Beat some boys and then call it a day." Met die woorden verraste skiester Lindsey Vonn de wereld: ze wil over twee jaar tegen mannen racen. De 31-jarige Amerikaanse is niet de eerste vrouwelijke topsporter die die sprong waagt.

Bettine Vriesekoop

Tot twee keer toe uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar, veertien keer Nederlands kampioene, tweemaal Europees goud en twee bronzen medailles op de WK. Tafeltennisster Bettine Vriesekoop is een van 's lands bekendste topsporters.

Bettina Vriesekoop

In 1977 maakte zij een opmerkelijke stap door zich op 16-jarige leeftijd te mengen in de hoogste vaderlandse mannencompetitie. Vriesekoop was het niveau van de tafeltennisvrouwen ontgroeid en ging met haar club TTV Avanti met heren duelleren.

Met die stap maakte ze de weg vrij voor latere tafeltennissters. Zo voegden in 2009 de toen 36-jarige Li Jiao en vijf jaar geleden de 16-jarige Britt Eerland zich bij de mannen.

Bettine Vriesekoop pakt de Europese titel in 1982

Kaillie Humphries en Elana Meyers Taylor

Het was een primeur, bijna twee jaar geleden in het Amerikaanse Utah: een vrouw in een viermansbob met drie mannen. De Canadese Kaillie Humphries, de olympisch kampioene in de tweemansbob voor vrouwen in Vancouver (2010) en Sotsji (2014), en de Amerikaanse Elana Meyers Taylor, respectievelijk brons en zilver op dezelfde Spelen in dezelfde categorie, gingen de uitdaging aan.

Beide vrouwen deden in Utah mee in een aparte bobslee. Humphries kwam met haar team als zesde over de streep. Taylor finishte vlak achter de Canadese en werd zevende met haar ploeg. De internationale bobsleefederatie besloot in september 2014 dat de viermansbob voortaan 'genderneutraal' zou zijn, wat betekent dat er ook vrouwen in de bob mogen plaatsnemen.

Maria Teresa de Filippis

De Italiaanse Maria Teresa de Filippis zat midden vorige eeuw in een Formule 1-auto. Zij deed in 1958 mee aan de Grote Prijzen van België, waarin ze met haar Maserati 250F als laatste over de streep kwam, Italië en Portugal.

Maria Teresa de Filippis, de eerste vrouwelijke Formule 1-coureur

Ook in Frankrijk zou ze gaan racen, maar daar werd ze door de organisatie aan de kant gehouden. De wedstrijdleiding vond namelijk dat "vrouwen alleen bij de kapper een helm mochten dragen". De positie van een vrouw in een mannenwereld in die jaren...

De laatste vrouw in de Formule 1 was Susie Wolff, echtgenote van Mercedes-baas Toto Wolff. Zij reed tot vorig seizoen als testcoureur bij het team van haar man.

Maria Teresa de Filippis, de eerste vrouwelijke F1-coureur

Billie Jean King

Battle of the Sexes. Zo werd het duel tussen toptennissers Billie Jean King en Bobby Riggs gebombardeerd, toen zij op 20 september 1973 in Houston om honderdduizend dollar tegen elkaar gingen spelen. De vrouwelijke King, destijds dertig jaar, wist haar 24 jaar oudere tegenstander in drie sets te verslaan: 6-4, 6-3, 6-3.

King speelde die wedstrijd met Riggs, die gezien zijn leeftijd logischerwijs vanaf de baseline speelde, en liet hem alle hoeken van het Houston Astrodome zien. Via de televisie keken wereldwijd zo'n negentig miljoen mensen naar de Battle of the Sexes.

Billie Jean King

Vrouwenactivist King wilde het duel koste wat kost winnen om de positie van vrouwen in het tennis te verbeteren. Dat is haar gelukt. Tegenwoordig is het prijzengeld op grand slams bij vrouwen evenveel als bij mannen.

Manon Rhéaume

De Canadese doelverdedigster Manon Rhéaume is een boegbeeld geweest voor vrouwen die het ver wilden schoppen in het ijshockey. Zij debuteerde namelijk in 1992 op 20-jarige leeftijd in het doel van Tampa Bay Lightning in de mannelijke National Hockey League (NHL) in de Verenigde Staten.

Manon Rhéaume (r) met Richard Dean Anderson in 1993

Rhéaume was de eerste vrouw die het tot de NHL schopte. Ze kwam tot twee wedstrijden voor haar club. In een interview met NRC vergeleek de toenmalige directeur van de Nederlandse ijshockeybond, Rob van Rijswijk, de situatie destijds met "AC Milan die een vrouw onder de lat zet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl