Staatssecretaris Dekker

Dekker: vijfjarig vmbo interessante gedachte

Staatssecretaris Dekker ziet wel wat in het idee om leerlingen op het vmbo een jaar langer de tijd te geven hun diploma te halen. Leraren en de koepel van middelbare scholen pleitten vanochtend voor zo'n verlenging, omdat "kinderen nu op te jonge leeftijd de wereld worden ingestuurd".

Dekker vindt het een 'interessante gedachte'. Volgens hem appelleert het aan het oude principe van de vakschool. De staatssecretaris zou zich kunnen voorstellen dat je het voor bepaalde leerlingen bijvoorbeeld mogelijk maakt een deel van hun mbo-opleiding al op het vmbo te doen. Maar hij weet niet of hij dat meteen voor alle leerlingen wil verplichten.

De staatssecretaris wijst erop dat de MBO-raad en de Onderwijsraad pas ook met suggesties kwamen voor verbeteringen in het vmbo. Hij wil nu alle ideeën in samenhang bekijken.

Laatbloeiers

Ook een meerderheid in de Tweede Kamer vindt de uitbreiding van het aantal leerjaren in het vmbo het overwegen waard. VVD, PvdA, D66 en SP denken dat meer tijd voor de leerlingen een goede zaak is. “Wij staan positief tegenover ieder voorstel dat talenten en laatbloeiers meer kansen geeft; dit plan verdient een uitwerking”, zegt Kamerlid Jadnanansing van de PvdA.

Coalitiegenoot VVD benadrukt dat meer dan dan de helft van de leerlingen in het voortgezet onderwijs naar het vmbo gaat en dat de meesten daarna overstappen naar het mbo. "Als de aansluiting tussen vmbo en mbo kan worden verbeterd, is dat de moeite waard”, zegt VVD-woordvoerster Straus. De VVD wil dat de twee schooltypen gaan samenwerken in de bestaande “vakmanschaproutes”, zodat leerlingen dan later dan in het eerste jaar van het mbo kunnen 'instromen'.

Zes jaar nog beter

D66 en SP denken dat een uitbreiding naar zes jaar nog beter zou zijn. De SP wil een zesjarige vakopleiding waarin vmbo en mbo samengaan. Kamerlid Siderius wil zo uitval bij de overstap van de ene school naar de andere tegengaan. Een vijfjarige opleiding zou volgens haar een tussenstap kunnen zijn.

CDA en PVV twijfelen of een langere opleiding verbetering brengt. CDA-Kamerlid Rog: “De meeste jongeren in het beroepsonderwijs bloeien pas echt op als ze concreet worden opgeleid voor een beroep. Laten we de opleiding niet verlengen,maar vooral inzetten op betere aansluiting tussen vmbo en mbo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl